Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martina Havranová
30. mája 2023, 14:30
Čas čítania 3:19

PREHĽAD: Takto vyzerajú nástupné platy pre absolventov stredných škôl

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Ak si práve dostal do rúk maturitné vysvedčenie a neplánuješ štúdium na vysokej škole, čaká ťa vstup na pracovný trh. Aké povinnosti sa s ním spájajú a ktoré odvetvia najlepšie platia čerstvých absolventov?

Ak držíš v ruke maturitné vysvedčenie a kladieš si otázku, čo ďalej, v nasledujúcich riadkoch ti poradíme, ako sa orientovať na trhu práce a na čo by si nemal zabudnúť, keď opustíš školské lavice. Úplne na začiatok by si mal vedieť, že hoci do školy prestávaš chodiť už po maturite, štát ťa ako študenta eviduje omnoho dlhšie. „Absolvent strednej školy je považovaný za nezaopatrené dieťa do 31. augusta kalendárneho roka, v ktorom riadne ukončil štúdium. Do tohto dátumu hradí za neho zdravotné poistenie štát,“ upozorňuje v oficiálnom dokumente Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny. 

Ak sa ti nepodarí ihneď po maturite zamestnať, je pre teba výhodnejšie sa zaregistrovať na úrade práce.
Ak sa ti nepodarí ihneď po maturite zamestnať, je pre teba výhodnejšie sa zaregistrovať na úrade práce. Zdroj: Pexels/olia danilevich/volně k užití

Po tomto dátume by si sa mal v prípade, že si nenájdeš prácu, do desiatich dní zaregistrovať na úrade práce. Plynie z toho výhoda pre teba, pretože ak ťa bude štát oficiálne registrovať ako nezamestnaného, bude za teba ďalej hradiť zdravotné poistenie. Na prvú návštevu úradu práce si nezabudni vziať občiansky preukaz, kópiu dokladu o najvyššom dosiahnutom vzdelaní, čiže maturitné vysvedčenie, a potvrdenie o dĺžke štúdia vydané školou.

Ak to neurobíš a staneš sa dobrovoľne nezamestnaným, budeš si musieť za zdravotné poistenie platiť sám a jeho aktuálna výška sa pohybuje vyše 80 eur mesačne. „Sociálne poistenie sa odvádza iba počas obdobia, keď človek pracuje. Zdravotné poistenie sa platí stále. Študentom ho prepláca štát, rovnako aj nezamestnaným, ktorí sú evidovaní na úrade práce. Inak si ho musia hradiť sami,“ dopĺňa hovorkyňa pracovného portálu Profesia.sk Nikola Richterová. 

V Refresheri sa často venujeme aj praktickým radám, ako riešiť bežné situácie v živote aj vtedy, keď ťa napríklad čaká vstup na pracovný trh. Pomocou rád odborníkov sa ti snažíme čo najlepšie vysvetliť, aké máš možnosti, ale aj to, aké máš povinnosti, aby si sa neskôr vyhol problémom. Ak nás v tom chceš podporiť, staň sa členom klubu REFRESHER+ a dostaň sa k prémiovému obsahu.

Trh má záujem aj o absolventov

Pracovné portály ako Profesia.sk alebo štátny portál sluzbyzamestnanosti.gov.sk ponúkajú tisíce pracovných ponúk aj pre čerstvých absolventov stredných škôl. „Najviac pracovných ponúk vidíme v obchode, administratíve, vo výrobe, v doprave, špedícii a logistike, v elektrotechnike a energetike, vo financiách a v účtovníctve, strojárstve, bankovníctve či v cestovnom ruchu, gastre a hotelierstve,“ odpovedá Richterová na otázku, ktoré odvetvia majú najväčší záujem o absolventov stredných škôl.

Zamestnávatelia na pracovných portáloch najčastejšie hľadajú mladých ľudí, ktorí by zaujali pozície administratívnych pracovníkov, predavačov, operátorov výroby, odborných predajcov, robotníkov, pokladníkov, obchodných zástupcov, skladníkov, montážnikov či asistentov v administratíve.

Hľadanie prvej práce nemusí byť komplikované, ak vieš, ako na to.
Hľadanie prvej práce nemusí byť komplikované, ak vieš, ako na to. Zdroj: Pexels/Vlada Karpovich

Uchádzači o zamestnanie po skončení strednej škole však majú zväčša záujem o iný typ práce. „Ľudia v tomto roku reagujú najviac na pozície v žurnalistike a médiách, marketingu a PR, administratíve, štátnej správe a zákazníckej podpore. Spomedzi konkrétnych pozícií ide o redaktora, marketingového špecialistu, dokladača tovaru, lektorov, referentov či špecialistov call centra,“ dopĺňa Richterová.

Skúsenosti môžeš nadobudnúť aj tak, že sa prihlásiš na stáže alebo brigády, ktoré množstvo firiem pravidelne ponúka absolventom priamo na svojich stránkach. Okrem sledovania pracovných portálov, skús z času na čas zájsť aj na oficiálny web spoločnosti, pre ktorú by si chcel pracovať, aby ti neušli žiadne zaujímavé ponuky.

Čítaj na ďalšej strane
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 z 2
Domov
Zdieľať
Diskusia