Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
31. mája 2023, 18:40
Čas čítania 0:38

VIDEO: Vo vraku Titanicu našli po viac ako 110 rokoch cenný zlatý náhrdelník, ktorý obsahuje zub prehistorického žraloka

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Britská spoločnosť, ktorá ho odhalila, ho teraz chce vrátiť rodine pôvodného majiteľa.

Britským výskumníkom sa podarilo vo vraku Titanicu objaviť cenný zlatý náhrdelník, ktorý obsahuje zub megalodona (prehistorický žralok). Vedci veria, že sa im pomocou umelej inteligencie podarí dopátrať k rodine pôvodného majiteľa šperku, informuje portál IFL Science.

Zábery z trosiek legendárnej lode zverejnila britská spoločnosť Megallan, ktorá sa zameriava na mapovanie podmorského terénu. Vďaka jej práci sa v uplynulom období taktiež podarilo zostaviť doteraz najdetailnejší 3D model vraku Titanicu.

Úžasný nález, ktorý ohúril výskumníkov

Generálny riaditeľ spoločnosti Megallan opísal objav zlatého náhrdelníka ako „úžasný, krásny a úchvatný“. Zároveň pre ITV News dodal, že veľa ľudí netuší o tom, že Titanic je rozdelený na dve časti, medzi ktorými je pole trosiek s rozlohou približne osem štvorcových kilometrov.

Práve v tomto úseku našli spomínaný zlatý náhrdelník, ktorý teraz chcú vrátiť právoplatnému majiteľovi. Vzhľadom na súčasné dohody, ktoré platia pri vraku Titanicu, však verejnosť nesmie odstraňovať žiadne artefakty z trosiek ani ich okolia. 

Je teda pravdepodobné, že zlatý náhrdelník z morského dna vôbec nezoberú.

Domov
Zdieľať
Diskusia