Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
6. júna 2023, 7:55
Čas čítania 0:30

V slovenských škôlkach sa šíri nebezpečná baktéria. V porovnaní s minulými rokmi ide o 10-násobný nárast chorobnosti

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

V roku 2021 bolo za celý rok nahlásených iba 18 prípadov. Teraz je situácia horšia.

V slovenských škôlkach sa šíri šarlach. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR eviduje k 23. máju 187 prípadov. V porovnaní s rokmi pandémie ide o niekoľkonásobný nárast, informuje RTVS. 

Nepríjemné infekčné ochorenie trápi najmä deti vo veku od 5 do 10 rokov a často sa po pár dňoch od posledného prekonania vracia. Medzi najbežnejšie symptómy šarlachu patrí horúčka, angína a vyrážky na koži.

Pri nahlásení prípadu šarlachu úrady operatívne nariadia izoláciu pacienta a zvýšený zdravotný dozor počas ôsmich dní od jeho vyradenia. Očkovanie proti šarlachu nie je, lekári zvyčajne nastavujú antibiotickú liečbu. Pri prevencii je dôležité dodržiavanie osobnej hygieny a dezinfekcie prostredia so zvýšeným rizikom výskytu ochorenia. 

V porovnaní s rokmi pandémie pozorujeme zvýšený výskyt infekčného ochorenia. Hovorkyňa ÚVZ SR Dáša Račková verejnosť ubezpečuje, že netreba panikáriť.

škôlka, šarlach
Zdroj: TASR/Ján Krošlák
Domov
Zdieľať
Diskusia