Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jakub Paulík
9. júna 2023, 13:05
Čas čítania 2:15

Ninu ako 15-ročnú postrelil policajt na Obchodnej v Bratislave. Od štátu stále nedostala ani euro, opäť sa obracia na inšpekciu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Nina prípad znovu posiela na policajnú inšpekciu. Verí, že sa spravodlivosti domôže na Európskom súde pre ľudské práva.

Nina mala iba 15 rokov, keď ju 31. mája 2019 postrelili na Obchodnej ulici v Bratislave. Policajti vtedy zasahovali proti mužovi ozbrojenému nožom. Jeden z odrazených nábojov zasiahol mladé dievča do chrbtice.

Mladá Slovenka však ani po štyroch rokoch od medializovaného incidentu na frekventovanej bratislavskej ulici nedostala žiadne odškodné. Okrem toho sa od štátu nedočkala ani formálneho ospravedlnenia.

Obchodná ulica
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Žiada opätovné preskúmanie prípadu

Nina s rodinou prípad po nezdaroch na slovenských súdoch posunuli na Európsky súd pre ľudské práva a približne pred týždňom poslali na inšpekciu žiadosť o opätovné preskúmanie prípadu. „Inšpektorka, ktorá to vtedy riešila, bola odvolaná za manipulovanie s dôkazmi v inom prípade. Tak skúšame, či sa to môže znova prešetriť,“ povedala pre Refresher.

„Dôvodom mojej žiadosti je, že vyšetrovanie vyšetrovateľkou kpt. Mgr. Dianou Santusovou, ktorú odvolali z funkcie za manipulovanie mediálnymi kauzami, nebolo nezávislé a nestranné,“ uvádza Nina v žiadosti.

O stanovisko k opätovne zaslanej žiadosti na inšpekciu sme požiadali hovorkyňu rezortu vnútra Zuzanu Eliášovú. „Uvedená žiadosť nebola doposiaľ doručená na Úrad inšpekčnej služby. Po jej prijatí bude predložená vyšetrovateľke kvôli vyhodnoteniu. V súčasnosti je predmetná trestná vec právoplatne ukončená zastavením trestného stíhania,“ uviedla.

Obchodná ulicaObchodná ulica
Zobraziť galériu
(2)

Pre strach z policajtov si nemôže spraviť vodičský preukaz

Ninu po postrelení z mája 2019 hospitalizovali v nemocnici, kde podľa vlastných slov zažívala nevyhovujúce podmienky. Jediné, čo vtedy od štátu dostala, bola kytica kvetov a mobil značky iPhone.

„Najprv ma prijali na urgent a po asi troch dňoch ma presunuli do normálnej izby. Odpojili ma od liekov proti bolesti aj antibiotík a pre zranenie som sa ešte nemohla ani postaviť z postele. Tak ma tam nechali zhruba polovicu dňa bez jedla a bez vody. V ten deň za mnou prišli inšpektorka, riaditeľ nemocnice, hovorkyňa nemocnice a ministerky vnútra a zdravotníctva. Tie mi priniesli iPhone a kyticu kvetov, čím v podstate chceli moje sťažnosti na nemocnicu umlčať,“ uvádza Nina.

Skúsenosti z nemocnice sú už dávno za ňou. Fyzické zranenie a psychické ťažkosti však s mladou ženou zostávajú aj naďalej. Jej strach z policajtov ju obmedzuje aj v súkromnom živote.

„Naďalej trpím posttraumatickou stresovou poruchou, v dôsledku ktorej som si nemohla dokončiť ani vodičský preukaz. Keďže sú na skúškach policajti, z ktorých dostávam panické záchvaty, nebolo to možné,“ zverila sa nám. Policajt, ktorý Ninu postrelil, nebol disciplinárne potrestaný a podľa jej tvrdenia sa ju nikdy ani nepokúsil kontaktovať.

Obchodná ulica
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Vraj mala utekať rýchlejšie

Od Ministerstva vnútra SR, ktoré zastrešovalo celú akciu, a príslušníka PZ, ktorý jej spôsobil strelné zranenie, žiada Nina odškodné za zranenie, ktoré povolaný súdny znalec ohodnotil na 1 180 bodov (zákon, z ktorého vychádzal, je uvedený vyššie v prílohe – pozn. red.). Odškodné jej však nebolo vyplatené.

Vo verdiktoch sa súdy podľa Niny zhodli na tom, že policajt pri výkone služby nekonal protizákonne, a preto žiadateľka nemá nárok na vyplatenie odškodného. V rozhodovaní pritom vychádzali aj z výsledkov prešetrovania inšpekcie, ktoré však Nina kritizuje.

„V uznesení Ministerstva vnútra SR mi napísali, že som mala z miesta utekať rýchlejšie, policajti neurobili nič zlé, nekonali nezákonne, a preto nemám právo na žiadne odškodnenie. Mám pocit, ako keby mi ministerstvo týmto spôsobom ukázalo prostredník. Tá ulica nebola uzavretá a neprišiel žiaden varovný výstrel. Mysleli sme si, že policajti riešia iba nejaký bežný, malý problém. Utekať sme preto s kamarátkou začali až po tom, keď vytiahli zbrane a rozkričali sa. A tým, že ma policajt trafil odzadu do chrbtice, je jasné, že som utekala od miesta preč. Určite som tam nestála a neprizerala sa,“ vysvetlila.

Domov
Zdieľať
Diskusia