Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
13. júna 2023, 17:15
Čas čítania 0:52

Cirkev hlási veľkú novinku. Zneužívanie detí kňazmi môžeš na Slovensku nahlásiť v špeciálnych centrách, budú v troch mestách

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Nové kontaktné centrá sa nachádzajú v Košiciach, Banskej Bystrici a Bratislave.

Prvé kontaktné miesta na ochranu maloletých, kde je možné nahlasovať prípady zneužívania detí zo strany klerikov, sú v Košiciach, Banskej Bystrici a Bratislave. Na tlačovej konferencii počas 105. plenárneho zasadnutia Konferencie biskupov Slovenska (KBS) to uviedol predseda KBS Bernard Bober.

Podľa neho budú takéto miesta zriadené postupne počas leta a jesene na každom biskupskom úrade. „Všetci ľudia, ktorí budú mať pocit, že im bolo ublížené, tam budú mať dvere otvorené,“ povedal Bober. Komisia KBS pre ochranu maloletých v cirkvi bola založená v roku 2018.

Biskupa teší záujem mladých o náboženské aktivity

Bober predstavil i novú hovorkyňu, ktorou sa po roku, keď KBS nemala hovorcu, stala Katarína Jančišinová.

„Na tento post sme oslovili niekoľko tvárí, niekoľko osobností, ale nakoniec sme zvolili práve túto dámu. Je to pre nás nóvum, pretože v doterajšej histórii KBS sme nemali hovorcu laika a vonkoncom ženu,“ uviedol.

„Veríme však, že to bude zmena nielen pre nás, ale aj pre médiá, pretože nová hovorkyňa bude hovoriť aj inou rečou, nielen tou, akou hovoria kňazi,“ dodal.

25. apríla 2024, 9:30 Čas čítania 4:24 Pred 15 rokmi som pleskol kamošku po zadku. Dodnes ma to trápi a myslím na to, ako privilegovaní muži ubližujú ženskej psychike Pred 15 rokmi som pleskol kamošku po zadku. Dodnes ma to trápi a myslím na to, ako privilegovaní muži ubližujú ženskej psychike

Biskupi v rámci plenárneho zasadania vyhodnotili aj viaceré posledné aktivity KBS. Odporučili otvorenie procesu blahorečenia zakladateľky Rodiny Nepoškvrnenej, rehoľnej sestry Bernardety Pánčiovej. Počas zasadania sa informovali aj o príprave na Svetové dni mládeže v Lisabone s pápežom Františkom (1. – 6. augusta ), na ktoré sa prihlásilo 2000 mladých ľudí zo Slovenska.

Predseda Konferencie biskupov Slovenska na tlačovej konferencii oznámil otvorenie prvý troch kontaktných centier.
Predseda Konferencie biskupov Slovenska na tlačovej konferencii oznámil otvorenie prvý troch kontaktných centier. Zdroj: TASR/Ján Krošlák
Domov
Zdieľať
Diskusia