Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adam Novosad
22. júna 2023, 19:00
Čas čítania 3:44

Youtuber zverejnil videá z ponorky Titan, na expedícii sa bál o život. Museli sa rýchlo vynoriť, lebo pri Titanicu náhle zlyhávala

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Na povrch vyplávalo viacero správ o tom, aká nespoľahlivá bola ponorka Titan v minulosti.

„Myslím, že to bol generál MacArthur, kto povedal, že si ťa svet zapamätá pre pravidlá, ktoré si porušil. A ja som porušil pár pravidiel, aby som toto [miniponorku Titan] mohol vyrobiť. Myslím si, že som ich porušil vďaka tomu, že za mnou stojí logika a výborné inžinierstvo,“ vyhlásil v roku 2022 zakladateľ firmy OceanGate Stockton Rush, ktorého ponorka sa spolu s ním na palube stratila pri vraku Titanicu. Aj tieto slová zaznamenal youtuber, ktorému teraz pribúdajú stovky tisíc pozretí na videách z expedície v roku 2022.

Napriek tomu, že sa posádke ponorky Titan minuli predpokladané zásoby kyslíka, ktorý mal vystačiť na 96 hodín, záchranná akcia ani trochu nepoľavuje. Práve naopak, k vraku Titanicu momentálne prúdi čoraz viac plavidiel a špeciálnych podmorských robotov, ktoré sú schopné ponoriť sa do hĺbky 3 800 metrov bez väčších ťažkostí a prehľadávať morské dno.

Pobrežná stráž vo štvrtok poobede informovala, že roboty na oceánskom dne neďaleko vraku Titanicu narazili na pole trosiek, ktoré by mohli pochádzať z ponorky Titan. Tento nález teraz analyzuje velenie akcie.

21. júna 2023, 11:30 Čas čítania 3:29 Riadi ju ovládač za 30 dolárov, na palube je známy miliardár. Takto to vyzerá vnútri ponorky, ktorá zmizla pri vraku Titanicu Riadi ju ovládač za 30 dolárov, na palube je známy miliardár. Takto to vyzerá vnútri ponorky, ktorá zmizla pri vraku Titanicu

Admirál americkej pobrežnej stráže John Mauger pritom vo štvrtok krátko pred nájdením trosiek uviedol, že napriek nedostatku kyslíka na palube ponorky pátracia akcia naďalej pokračuje s cieľom lokalizovať plavidlo a zachrániť posádku.

„Toto je stále aktívna vyhľadávacia a záchranná akcia. Snažíme sa využiť všetky nástroje, ktoré aktuálne máme na dne, rovnako ako diaľkovo ovládané roboty na rozšírenie našich vyhľadávacích schopností, ale aj na poskytnutie záchrannej spôsobilosti,“ skonštatoval Mauger.

Šéf firmy OceanGate Stockton Rush stojaci pred ponorkou Titan.
Šéf firmy OceanGate Stockton Rush stojaci pred ponorkou Titan. Zdroj: OceanGate

Špeciálne roboty sú už na dne oceánu

V tejto chvíli sa do záchrannej akcie aktívne zapájajú špeciálne roboty, ktoré už na dne oceánu dokázali objaviť pole trosiek. Zatiaľ však nie je jasné, či ide o trosky z ponorky Titan.

Záchranári v oblasti spustili pod hladinu oceánu robota Victor 6000, ktorý je ovládaný na diaľku z francúzskej lode Atalante a dokáže sa potopiť až do hĺbky 6 000 metrov, čo je výrazne viac v porovnaní s hĺbkou vraku Titanicu, informuje BBC.

Vo štvrtok poobede sa robotovi podarilo úspešne dosadnúť na morské dno a okamžite začal pátrať po akýchkoľvek známkach ponorky Titan. O pár hodín neskôr prišla správa o nájdení poľa trosiek. Odborníci do Victora vkladajú veľké nádeje, pretože v obrovských hĺbkach dokáže pomocou dvoch pohyblivých ramien preseknúť či odstrániť prekážky, ktoré by mu mohli stáť v ceste.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Victor pritom nie je jediný robot, ktorý už prehľadáva Atlantický oceán pri vraku Titanicu. Z kanadskej lode Horizon Arctic záchranári spustili do vody podobného robota ako Victor. 

Šéf firmy OceanGate Stockton Rush ukazujúci herný ovládač, ktorým riadi ponorku.
Šéf firmy OceanGate Stockton Rush ukazujúci herný ovládač, ktorým riadi ponorku. Zdroj: CBS News/Reprofoto

Youtuber, ktorý zverejnil celú expedíciu k Titanicu

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 139241 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako youtuberovi náhle pribúdajú stovky tisíc pozretí na videách z expedície.
  • Prečo sa na expedícii obával o svoj život a či si bol vedomý rizík.
  • Ako ponorka počas jeho expedície stratila kontakt s loďou na dve hodiny.
  • Prečo mohol pri Titanicu stráviť iba 1 hodinu namiesto sľúbených štyroch.
  • Ako šéf OceanGate obhajoval, že porušuje všetky pravidlá a regulácie.
Domov
Zdieľať
Diskusia