Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
25. júna 2023, 9:37
Čas čítania 1:12

Vzbura v Rusku sa skončila, v Moskve budú mať však v pondelok aj tak voľno

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Cieľom voľna bolo minimalizovanie rizík.

Starosta Moskvy Sergej Sobianin oznámil, že pondelok 26. júna bude v ruskej metropole dňom voľna aj napriek tomu, že nebezpečenstvo, ktoré hrozilo v súvislosti so sobotňajšou vzburou žoldnierskej Vagnerovej skupiny, už pominulo. TASR správu prevzala od agentúry DPA.


Sobianin vyhlásil budúci pondelok za deň pracovného voľna s cieľom minimalizovať riziká v rámci protiteroristického režimu, ktorý v Moskve v sobotu platil po tom, čo sa jednotky vagnerovcov začali v konvoji približovať k hlavnému mestu s cieľom zosadiť ministra obrany Sergeja Šojgua a náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova.


Vzbura sa nakoniec skončila uzatvorením dohody medzi Kremľom a vodcom Vagnerovej skupiny Jevgenijom Prigožinom. Na jej základe sa Prigožin presunie do Bieloruska výmenou za to, že Kremeľ sa vzdá jeho stíhania za zosnovanie ozbrojeného povstania.

Rozhodnutie o ponechaní pondelka ako dňa voľna v Moskve potvrdila aj Sobianinova hovorkyňa pre ruskú štátnu tlačovú agentúru RIA Novosti.

Jevgenij Prigožin.
Jevgenij Prigožin. Zdroj: TASR/AP

Moskva tvrdí, že pokus o puč neovplyvnil situáciu na Ukrajine

Pokus vodcu Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina o zvrhnutie ruského vojenského velenia nemal a nemá žiaden dosah na „špeciálnu vojenskú operáciu“ na Ukrajine, uviedol v sobotu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. TASR správu prevzala od agentúry DPA.


Peskov zároveň dodal, že nevie o žiadnej zmene postoja ruského prezidenta Vladimira Putina voči ministrovi obrany Sergejovi Šojguovi.


Vodca žoldnierskej skupiny verejne odsudzuje Šojgua a náčelníka generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerija Gerasimova už niekoľko týždňov, pričom ich obvinil z nekompetentnosti a z množstva zlyhaní na bojisku na Ukrajine. Pri sobotňajšom pokuse o ich zvrhnutie uviedol, že jeho 25-tisícová armáda žoldnierov je „pripravená zomrieť“ pre tento cieľ.


O zastavení postupu vagnerovcov na Moskvu s Prigožinom rokoval Západom neuznaný bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Podľa vyhlásenia svojej prezidentskej kancelárie Lukašenko konal na základe dohody s Putinom. DPA v tejto súvislosti poznamenala, že Lukašenko a Prigožin sa osobne poznajú dvadsať rokov. Ostáva však nejasné, čo bude Prigožin v Bielorusku robiť.

Domov
Zdieľať
Diskusia