Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
7. júla 2023, 16:31
Čas čítania 0:46

Aktivistka Greta Thunberg ide pred súd. Švédska prokuratúra ju obžalovala z nepočúvania pokynov polície

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Pojednávanie s mladou aktivistkou sa má začať už koncom júla.

Švédska klimatická aktivistka Greta Thunberg čelí obžalobe z neuposlúchnutia polície počas júnovej klimatickej demonštrácie na juhu Švédska. Hrozí jej pokuta, informujú agentúry AFP a Reuters.

Prokuratúra uviedla, že 20-ročnú klimatickú aktivistku obžalovala, pretože 19. júna odmietla poslúchnuť príkazy polície, aby opustila miesto demonštrácie v meste Malmö.

Thunberg sa vtedy zúčastnila na proteste, ktorý organizovala skupina aktivistov Ta tillbaka framtiden (Získajme späť budúcnosť). Účastníci sa pokúsili zablokovať cestu z prístavu v Malmö, aby vyjadrili nesúhlas s používaním fosílnych palív.

„Vyberáme si nebyť len prizerajúcimi sa a namiesto toho fyzicky zastavíme infraštruktúru fosílnych palív. Získavame späť budúcnosť,“ uviedla vtedy Thunberg na sociálnej sieti Instagram.

Na súde sa objaví už koncom mesiaca

Skupina aktivistov Ta tillbaka framtiden v stredu 5. júla uviedla, že po tom, ako aktivisti zablokovali konanie, ktoré „páli našu budúcnosť“, sú voči nim vznesené obvinenia z trestných činov.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Pojednávanie s Thunberg na súde v Malmö sa začne na konci júla. Aktivistke v prípade usvedčenia hrozí aj trest odňatia slobody v dĺžke šesť mesiacov. Prokurátorka Charlotte Ottesen však pre švédsky denník Sydsvenskan uviedla, že takéto prípady sa väčšinou riešia pokutou.

Švédska prokuratúra nebola schopná správy o obžalobe bezprostredne potvrdiť. Zástupcov Grety Thunberg sa nepodarilo zastihnúť.

Greta Thunbergová skončí pre nepočúvanie policajtov pred súdom.
Greta Thunbergová skončí pre nepočúvanie policajtov pred súdom. Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia