Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Ema Stanovská
8. júla 2023, 14:34
Čas čítania 0:50

VIDEO: Mexické veľryby sa pravidelne vracajú k pobrežiu a žiadajú ľudí o pomoc. Zvykli si, že im vyberajú parazity

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Veľrybie vši alebo cyamidy sú prospešné, ale zvieratá aj dráždia.

Veľryby blízko mexického pobrežia sa začali opakovane vracať k ľuďom, ktorí im odstraňujú z tela parazity – „veľrybie vši“. Tento jav je celkom neobvyklý, pretože tieto druhy – vráskavce sivé – boli v 20. storočí lovené drastickým spôsobom. Informuje o tom britský The Guardian.

Všimol si to Paco Jimenez Franco, kapitán malého člna v lagúne Ojo de Liebre pri pobreží Baja California v Mexiku. „Keď som odstránil prvú voš, veľryba sa znova priblížila, aby som mohol pokračovať,“ povedal Franco. Tá istá veľryba sa podľa Franca neskôr opakovane vrátila a dožadovala sa ďalšieho „odvšivovania“. „Je to pre mňa veľmi vzrušujúce,“ dodal.

Britský zoológ Mark Carwardine si myslí, že vráskavce sivé majú k týmto všiam vzťah na pomedzí lásky a nenávisti. Veľrybie vši alebo cyamidy – bledé stvorenia podobné krabom, plaziace sa po hlavách zvierat – sú prospešné, pretože požierajú riasy na ich telách a živia sa odlupujúcou sa kožou. Predpokladá sa však, že zviera aj dráždia.

„Veľryby majú veľmi citlivú kožu a tisíce týchto malých stvorení, ktoré sa pevne držia alebo sa pohybujú pomocou svojich mimoriadne ostrých zahnutých pazúrov, ich musia doháňať k šialenstvu,“ tvrdí Carwardine.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Zoológ povedal, že takéto správanie pri veľrybách ešte nevidel. „Zdá sa, že im neprekáža, keď ich ľudia odtrhávajú. No museli by ste ich odtrhnúť stovky, aby ste dosiahli veľký rozdiel,“ povedal.

Späť
Zdieľať
Diskusia