Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
14. júla 2023, 11:28
Čas čítania 1:32

Pandémiu tejto zákernej choroby môže ľudstvo ukončiť do roku 2030. Odborníčka vysvetľuje, ako vieme zastaviť šírenie AIDS

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Za uplynulých 20 rokov zaznamenali svetové krajiny veľký posun v boji proti šíreniu nebezpečného vírusu.

Organizácia spojených národov v štvrtok vyhlásila, že ukončenie pandémie choroby AIDS je stále možné do roku 2030. Bude to však závisieť od politickej vôle a výšky investícií, informuje agentúra AFP.

„Úspech je možné dosiahnuť... ešte v tomto desaťročí,“ uviedla riaditeľka programu OSN pre HIV/AIDS (UNAIDS) Winnie Byanyimová s odkazom na snahy o ukončenie celosvetového šírenia tohto ochorenia. OSN si už v roku 2015 vytýčila cieľ ukončiť pandémiu AIDS do roku 2030.

Riaditeľka UNAIDS poznamenala, že ukončenie pandémie AIDS je predovšetkým politickým a finančným rozhodnutím.

Byanyimová navrhla spôsoby, ako spomínaný cieľ dosiahnuť: financovaním prevencie a liečby vírusu HIV založenej na dôkazoch, integrácie zdravotníckych systémov, nediskriminačných zákonov, rodovej rovnosti a silných komunitných sietí.

Finančné prostriedky na boj s vírusom HIV sa vlani znížili na 20,8 miliardy dolárov. To je oveľa menej ako 29,3 miliardy dolárov, ktoré sú podľa OSN potrebné na tento účel do roku 2025, pripomína AFP.

Za posledných 20 rokov zaznamenali výrazný pokrok

Najväčší pokrok v prevencii vírusu HIV zaznamenali krajiny a regióny, ktoré na tento účel venujú najväčšie množstvo peňazí. Ide najmä o štáty východnej a južnej Afriky, kde sa počet nových prípadov nákazy HIV od roku 2010 znížil o 57 percent.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Botswana, Svazijsko, Rwanda a Tanzánia už dosiahli tzv. cieľ 95-95-95: 95 percent ľudí žijúcich s HIV pozná svoj zdravotný stav; 95 percent ľudí, ktorí vedia, že majú HIV, dostáva antiretrovirálnu liečbu; u 95 percent ľudí, ktorí sa liečia, dochádza k potlačeniu vírusu.

Ďalších 16 krajín vrátane ôsmich v regióne subsaharskej Afriky sa blížia k dosiahnutiu tohto cieľa. 

V správe publikovanej vo štvrtok UNAIDS tvrdí, že pred dvadsiatimi rokmi sa celosvetová pandémia AIDS zdala nezastaviteľná: každý rok sa vírusom HIV nakazilo viac ako 2,5 milióna ľudí a ochorenie si ročne vyžiadalo dva milióny životov. V súčasnosti je však situácia výrazne odlišná.

V roku 2022 podľa UNAIDS žilo na celom svete 39 miliónov ľudí s vírusom HIV, z ktorých takmer 30 miliónov malo prístup k antiretrovirálnej liečbe. Medzi tými, ktorým táto liečba chýba, je viac ako 600 000 detí. Prístup k terapii sa od roku 2007 však zvýšil takmer štvornásobne.

V správe UNAIDS sa ďalej uvádza, že počet úmrtí súvisiacich s AIDS sa znížil o 69 percent v porovnaní s rokom 2004, keď dosahoval najvyššiu úroveň. Vlani sa vírusom HIV nakazilo vyše milióna ľudí, čo predstavuje pokles o takmer 60 percent oproti roku 1995.

Riaditeľka UNAIDS Winnie Byanyimová verí, že pandémiu AIDS je možné ukončiť do roku 2030.
Riaditeľka UNAIDS Winnie Byanyimová verí, že pandémiu AIDS je možné ukončiť do roku 2030. Zdroj: Pexels/Towfiqu barbhuiya
Domov
Zdieľať
Diskusia