Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
15. júla 2023, 20:04
Čas čítania 0:45

Ochranári zabili nebezpečnú medvedicu. Vraj iné riešenie neexistovalo

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Medvedica svojím správaním ohrozovala bezpečnosť obyvateľov.

Zásahový tím pre medveďa hnedého v sobotu predpoludním usmrtil problémovú medvedicu pri obci Necpaly v okrese Martin. Svojím správaním a častým pohybom v obci a jej okolí ohrozovala bezpečnosť obyvateľov, informovali o tom ochranári Štátnej ochrany prírody (ŠOP).


Pohyb a správanie zvieraťa monitoroval zásahový tím od júna tohto roku. „Išlo o trojročnú medvedicu s váhou 53 kilogramov, ktorá sa opakovane pohybovala v okolí obecného úradu, materskej školy, autobusovej zastávky, ako aj v záhradách rodinných domov, kde spôsobovala škody na ovocných stromoch,“ priblížili štátni ochranári.


Medvedica nereagovala na plašenie svetlom, zvukom ani poplašnými výstrelmi. „Jej správanie bolo vyhodnotené ako nebezpečné a predstavovalo reálnu hrozbu pre miestnych obyvateľov či návštevníkov obce,“ uviedli z komunikačného odboru. Dodali, že súhlas na jej odstránenie vydala aj Správa Národného parku Veľká Fatra.

15. júla 2023, 17:32 Čas čítania 0:57 ZOZNAM: Čo robiť pri stretnutí s medveďom, nové odporúčania Štátnej ochrany prírody ZOZNAM: Čo robiť pri stretnutí s medveďom, nové odporúčania Štátnej ochrany prírody

Štátni ochranári tvrdia, že umiestnenie problémovej medvedice do odchovného zariadenia nebolo v tomto prípade možné. Išlo totiž o jedinca navyknutého na voľný život v prírode a nebola by možná jeho adaptácia na umelo vytvorené podmienky v zajatí. Zviera odstránili z populácie za spolupráce veterinárneho lekára a polície.

Ochranári taktiež vydali rad opatrení, čo máš robiť pri strete s medveďom. Prečítať si ich môžeš v tomto článku

Domov
Zdieľať
Diskusia