Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
15. júla 2023, 17:32
Čas čítania 0:57

ZOZNAM: Čo robiť pri stretnutí s medveďom, nové odporúčania Štátnej ochrany prírody

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Medveď podľa ochranárov prestane útočiť, ak zistí, že človek preň nie je hrozbou.

Podľa členov Zásahového tímu pre medveďa hnedého medveď nemusí pri stretnutí s človekom zaútočiť. Tvrdia, že práve správanie človeka má vplyv na to, ako bude šelma reagovať. Takto znejú ich rady, ako prežiť stret s medveďom s čo najmenšou ujmou:

  • Pri nečakanom strete s medveďom – na bližšie ako 100 metrov – odporúčajú zväčšiť vzdialenosť od medveďa, nie však utekaním, ktoré by mohlo vyprovokovať prenasledovanie.
  • K medveďovi sa nikdy nepribližuj, a to ani v prípade, že sa zdá pokojný.
  • Medveďovi sa netreba pozerať priamo do očí, pretože to je preň znakom agresie.
  • Medveď vztýčený na zadných nohách sa podľa ochranárov snaží získať lepší prehľad. Nejde o agresívnu pozíciu.
  • Ak medveď naozaj zaútočí, odborníci odporúčajú pasívnu obranu. Človek by si mal ľahnúť na brucho tvárou k zemi, ramenami a rukami si chrániť hlavu a krk, ostať bez pohybu – hrať mŕtveho –, až pokiaľ medveď neodíde.
  •  Ak medveď človeka prevráti, mal by sa znova dostať do pôvodnej polohy, aby mal brucho a ostatné životné orgány chránené pri zemi.

„Medveď v sebaobrane niekedy urobí výpad, varovanie, aby sa človek vzdialil,“ priblížili slovenskí ochranári. Zároveň podotkli, že ak sa zviera stretne s nevhodnou reakciou zo strany človeka, výpad sa môže vystupňovať do útoku. Väčšinou sa končí skôr, ako dôjde k fyzickému kontaktu.

18. júna 2022, 16:30 Čas čítania 10:12 Medveď hnedý je z 90 % vegetarián. Človek nie je jeho korisťou, hovorí šéf zásahového tímu (Rozhovor) Medveď hnedý je z 90 % vegetarián. Človek nie je jeho korisťou, hovorí šéf zásahového tímu (Rozhovor)

Brániaci sa medveď väčšinou podľa pracovníkov Štátnej ochrany prírody totiž prestane útočiť, keď zistí, že už človek nie je hrozbou. „Aktívna obrana by mohla predĺžiť útok a zvýšiť pravdepodobnosť vážneho zranenia,“ poznamenali na záver ochranári.


Domov
Zdieľať
Diskusia