Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Eduard Starkbauer
23. júla 2023, 14:30
Čas čítania 10:38

Richard Sulík: Kto zarába viac, je schopnejší. Odmietam trestať bohatších za ich úspech vyššími daňami (Rozhovor)

Kategória:
Rozhovory
Uložiť Uložené
Richard Sulík: Kto zarába viac, je schopnejší. Odmietam trestať bohatších za ich úspech vyššími daňami (Rozhovor)
Zdroj: REFRESHER/Martin Mendel

Predseda SaS by rád svoju stranu videl opäť vo vláde. Tvrdí však, že v živote máme isté len dane a smrť.

Richard Sulík si na rozhovor priniesol kuchárske knihy, ktoré rozdáva počas kampane. Keď nám odovzdá pár kúskov, vypočíta, koľko promile z celkového nákladu 100 000 to predstavuje. Neotrasiteľný šéf SaS sa hrá s percentami rád. Tie sa však pred voľbami hrajú aj s jeho stranou. V ostatných prieskumoch jeho strana osciluje okolo hranice 5 percent a parlament jej môže prvýkrát od vzniku strany uniknúť.

Naposledy ste boli v Refresheri vo februári, keď ste sľúbili, že 110 dní pred voľbami prezradíte, či je SaS pripravená spolupracovať s Hlasom. Dnes je tých dní sotva 70. Ako to teda je?

Hlas nie je náš želaný partner a spoluprácu s ním si neviem predstaviť. Dúfam, že sa do situácie, keď ju budem musieť zvažovať, nedostaneme.

Stále teda platí, že SaS zo spolupráce oficiálne vylúčila len SNS, ĽSNS a Smer?

Tieto tri strany sú vylúčené a nikto iný.

Nerozprávali ste sa v strane o vylúčení spolupráce s Republikou?

Nedávno som bol s Milanom Uhríkom v televíznej debate. Ten, kto ju videl, vie, ako zle na tom sú. Je to programovo a obsahovo zúfalá strana a o spolupráci si trúfam povedať, že nenastane v žiadnom prípade.

Vaše výhrady sa týkajú len programu alebo aj iných faktorov?

Samozrejme, rolu hrá aj to, že je to banda náckov a primitívnych hulvátov. Keď si spomeniem na ich vystupovanie v parlamente, neviem sa ubrániť otázke, ako sa tam títo ľudia vôbec dostali.

Vaša predvolebná kampaň je v plnom prúde. S akými reakciami sa počas nej stretávate?

Závisí od toho, kam prídem. Na koncerte Rammsteinu som neveril vlastným očiam, že všetky reakcie boli pozitívne. V Podhájskej sme mali tiež veľa pozitívnych reakcií, negatívne reakcie boli asi 2 z 200. Vždy však záleží na publiku. Najlepšie debaty prebiehajú vo firmách, kde medzi vedením a zamestnancami čerpám inšpirácie na ďalšie „kilečká“.

Stretávate sa u niektorých s výčitkami, že ste povalili druhú vládu?

Samozrejme. Je to však prekvapivo málo časté. Väčšina ľudí chápe súvislosti a okolnosti, za ktorých k tomu došlo. Chápu, že my sme vyriešili najväčší problém Slovenska – Igora Matoviča. Bez nás by bol stále premiérom a vyčíňal tak, že by štátnu kasu vydrancoval asi tak ako Smer.

Sulík
Zdroj: REFRESHER/Martin Mendel

V kampani SaS zdôrazňuje, že bojuje za práva žien. Keď sa mala nedávno otvoriť schôdza týkajúca sa odvolávania Borisa Kollára, v NRSR ste chýbali vy, Vladimíra Marcinková, Jana Bittó Cigániková či Branislav Gröhling. Ide o exponovanú kauzu rodovo podmieneného domáceho násilia. Nevzdali ste sa neúčasťou možnosti vyslať signál, že svoju kampaň myslíte vážne?

Prvým dôvodom neúčasti bolo, že naši poslanci mali zelenú kartu a úplnú voľnosť. Po druhé, termín v štátny sviatok bol veľmi nešťastný a už sme mali iné programy. Po tretie, kládol som si otázku, či po Kollárovom odvolaní nájdeme niekoho na jeho miesto. Ak by sa nám to nepodarilo, hrozila by ústavná kríza ako vyšitá. Hľadať pár týždňov pred voľbami nového predsedu NR SR by nikomu nepomohlo.

25. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 7:27 Porotca z Nákupných maniačok: Slovenky sa obliekať vedia, chýba im však autentickosť. Tento módny kúsok by som zakázal (Rozhovor) Porotca z Nákupných maniačok: Slovenky sa obliekať vedia, chýba im však autentickosť. Tento módny kúsok by som zakázal (Rozhovor)

Po štvrté, ja osobne som zvažoval, či by sme odvolaním náhodou nespravili z Borisa Kollára martýra. Voliči 30. septembra sami povedia, či im vadí, že Boris Kollár zmlátil svoju vtedajšiu družku a že by to spravil znova. Voliči nepotrebujú, aby sme ho odvolali. Rozhodnú na základe jeho správania a komunikácie.

Nepôsobíte však teraz v kontexte vašej marketingovej komunikácie nedostatočne autenticky?

Vymenoval som vám štyri dôvody a myslím, že každý je relevantný. Každý, kto trochu sleduje naše kroky, vie, že nemáme jediný dôvod Borisa Kollára obhajovať.

Na vašej kandidátke je len 18 % žien a v prvej tridsiatke ich narátame šesť. Nie je to málo? Nemali by za práva žien bojovať práve ženy?

My nerozlišujeme kandidátov podľa pohlavia. Je nezmysel dávať na kandidátku nasilu polovicu žien. Sú lepšie kritériá, podľa ktorých posudzovať dobrého kandidáta. Pozitívna diskriminácia je smiešna. Aký súvis má pohlavie s odbornou spôsobilosťou a dostatkom skúseností?

Predstavte si, že všade pretlačíme rovnostárstvo. Budeme tlačiť, aby bola polovica zdravotných sestier mužov a polovica žien obsluhovala atómové elektrárne, hoci ich to nezaujíma, keďže majú iné záujmy a videnie sveta? Je to číry nezmysel, takto sa neriadi krajina.

Pred voľbami nebola SaS súčasťou debát o spájaní a vždy ste tvrdili, že pôjdete samostatne. Nemyslíte však, že voliči potrestajú vo voľbách strany za to, že nevytvorili veľký širokospektrálny blok, aký sme videli naposledy v Česku?

Voliči to vo voľbách spočítajú stranám vždy, nech už je to v dobrom, alebo zlom. Nechcem hodnotiť iné strany, no zároveň si myslím, že sledujeme roztrieštenosť, keď sú pod hranicou Demokrati, Modrí či Aliancia s ODS.

Pri širšom pohľade by sme do tejto skupiny mohli zaradiť aj vašu stranu, keďže nemá účasť v parlamente istú.

Spravte si priemer posledných 10 prieskumov a vyjde vám, že sme trocha inde ako oni. Účasť nemáme istú, ale v živote máte isté len dane a smrť.

Nepovažujete nespájanie sa za vabank s osudom Slovenska?

Áno. Sily sa trieštia a s krajinou to môže dopadnúť zle. Ja s tým však nič nespravím. Ústavné právo každého občana je založiť si stranu a kandidovať. Budem prvý, ktorý ho bude obhajovať. 

Aký výsledok budete považovať vo voľbách za neúspech?

Keď sa nedostaneme do parlamentu.

Čo budete robiť v prípade tohto scenára?Dnes chcem využiť každú jednu príležitosť, aby sme vo voľbách uspeli s najlepším výsledkom. Nebudem teraz 70 dní uvažovať nad tým, čo bude, ak naprší a uschne. Zamýšľam sa nad tým extrémne málo. 99 % energie venujem úspechu.

24. apríla 2024, 14:30 Čas čítania 9:58 Šéfredaktor Aktualít Peter Bárdy: Strana Hlas-SD zanikne. Po Pellegriniho odchode z nej Fico poberie ľudí (Rozhovor) Šéfredaktor Aktualít Peter Bárdy: Strana Hlas-SD zanikne. Po Pellegriniho odchode z nej Fico poberie ľudí (Rozhovor)

Na Blogu Denníka N sa priznávate k trom chybám: nedostatku solidarity, chaotickej komunikácii a tvrdohlavosti. Nepatrí k nim aj podpora SaS vo voľbe Maroša Žilinku za generálneho prokurátora?

Nie. Naša podpora vtedy vyplývala zo snahy dodržať koaličnú dohodu. Žilinku najviac pretláčal Boris Kollár a podporila ho aj veľká väčšina OĽaNO. Chceli sme držať jednotu.

Druhým dôvodom podpory bolo, že dovtedy nemal za 30 rokov kariéry žiadne pochybné rozhodnutie. Navyše ho chcel dať odstrániť aj Marian Kočner a bol tak vnímaný ako potenciálna obeť mafiánskeho systému.

Pochybnosti o ňom sa začali hromadiť až potom, ako sa stal generálnym prokurátorom. Niektoré veci jednoducho neviete dopredu, tak to v živote chodí.

Usúdili ste, že nepriateľ vášho nepriateľa je váš priateľ?

Nie, bral som ho ako človeka bez pochybných rozhodnutí. Myslel som, že stojí na správnej strane. Bol aj súčasťou koaličnej dohody, keď ho Igor Matovič podporil za to, že Daniel Lipšic bude špeciálnym prokurátorom.

Ak budete môcť hlasovať za Žilinkovo znovuzvolenie, podporíte ho znova?

Nie. Moja hlavná výhrada voči nemu je aj tá, že pri verejnom vypočutí, ktoré považujem za záväzné, hovoril, že paragraf 363 robí šarapatu a vie si predstaviť jeho zrušenie.

Máte v SaS autentického experta na klimatickú krízu?

Jasné. Naším tímlídrom pre životné prostredie je Anna Zemanová, no venujem sa tomu aj ja. Nikto pre životné prostredie nespravil toľko ako Saska, ktorá presadila 20 konkrétnych opatrení. S touto agendou sme začali už dávno, keď sme s Karolom Galekom v Bruseli vydupali, že Nováky budú odstavené o 7 až 12 rokov skôr, ako bolo v pláne. Životnému prostrediu sme tým ušetrili 10 miliónov ton CO2. Je to tisícnásobne dôležitejšie ako nejaké srandovné aktivity, ktoré pekne znejú, no nič neprinesú.

19. apríla 2024, 17:00 Čas čítania 5:43 Europoslanec Hojsík: V europarlamente sa ma kolegovia pýtajú, či robíme zo Slovenska úplný „Orbánistan“ (Rozhovor) Europoslanec Hojsík: V europarlamente sa ma kolegovia pýtajú, či robíme zo Slovenska úplný „Orbánistan“ (Rozhovor)

Je podľa vás možné dlhodobo ekonomicky rásť bez zvyšovania negatívnych vplyvov na životné prostredie?Áno. Ekonomický rast docielite aj budovaním geotermálnej elektrárne v Košiciach či postavením novej atómovej elektrárne, ktorá na kilowatthodinu vyprodukuje 12 gramov CO2 a nie 820 ako uhlie.

Odstavenie uhlia generuje ekonomický rast a zároveň chráni životné prostredie. Životné prostredie však zároveň nemôže byť modla, pri ktorej kašleme na všetko ostatné. Vždy musí ísť ruka v ruke s ekonomickým rastom.

Sulík
Zdroj: REFRESHER/Martin Mendel

OECD kritizuje, že slovenskí zamestnanci majú príliš vysoké daňovo-odvodové zaťaženie. Prioritou SaS je ho nezvyšovať, prečo sa vám však nepodarilo ho počas posledných rokov znížiť?

Zvyšovanie zaťaženia je naša červená čiara. Čiastočne sme ho znížili zrušením koncesionárskych poplatkov, znížením DPH pre gastro či zmenou registračných poplatkov za autá. Na stranu, čo mala vo vláde troch zástupcov, je to dosť.

Maximálna suma za zápis auta už nie je 3 900, ale 390 eur. Najradšej by som cenu za registráciu okresal na cenu administratívnych nákladov. Prečo by sme mali ošklbávať tých, čo sú v živote úspešnejší a môžu si dovoliť drahšie auto?

O tom, či je osobné bohatstvo vždy priamo úmerné šikovnosti jednotlivca, sa dá špekulovať...

Špekulujme. Peniaze môže človek ukradnúť, zdediť alebo zarobiť. Ak ich ukradol, treba ho strčiť do basy. Ak ich zdedil, tak boli úspešní jeho rodičia. Ak ich aj náhodou ukradli a vyhli sa trestu alebo ich získali podozrivo, je hlúposť, aby za nich trpeli ich potomkovia.

2. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 7:15 Z korporátu prešli do gastra: Miška a Joff sú majiteľmi bistra Kaliforňan, ktorý je dnes už známym lovebrandom (Rozhovor) Z korporátu prešli do gastra: Miška a Joff sú majiteľmi bistra Kaliforňan, ktorý je dnes už známym lovebrandom (Rozhovor)

Veľká väčšina bohatých ľudí si peniaze naozaj zarobila. Len tí, čo ich nemajú, keďže nie sú dostatočne schopní, si povedia, že ich museli ukradnúť. Nepripustia, že ten, kto zarába viac, je schopnejší. Keď chodili schopnejší ľudia do školy, oni sa možno flákali. Odmietam trestať bohatších za ich úspech vyššími daňami.

Neuvažujete teda vôbec nad tým, že by sa štruktúra výberu daní zmenila smerom z privysokého zaťaženia práce na vyššie dane z majetku či dedenia?

Ja sám som ako poradca Ivana Mikloša pripravil zrušenie dane z dedičstva, dividend darovania a prevodu nehnuteľností. Malo to obrovský efekt na našu ekonomiku, HDP začalo rásť a s ním aj mzdy, ktoré začali dobiehať Európsku úniu.

V beta verzii programu navrhujete, aby si VÚC mohli určovať vlastnú výšku minimálnej mzdy. V čistom je dnes minimálka menej ako 700 eur. Viete si predstaviť, že sa dá dôstojne vyžiť ešte z menej peňazí?

Nejde o kľúčový bod nášho programu a vo finálnej verzii bude asi zmenený alebo nebude vôbec. Ale kebyže ja zarábam minimálku, spravím všetko pre to, aby som zarábal viac. Nie je údel osudu a nariadenie všemohúceho, že budete tak málo zarábať do konca života. 

Existujú regióny, kde ľudia nemajú dostatok lepšie ohodnotených možností...

Sú regióny, kde sa firmám neoplatí ľudí zamestnávať ani za dnešnú minimálku. Otázka je skôr, či je lepšie, aby ľudia stratili prácu a mali ešte menej peňazí, alebo chodili do práce a mali šancu svoje príjmy zvýšiť.

SaS sa stretáva s kritikou, že má priúzku členskú základňu. Vy tento model obhajujete. Poznáte napríklad na Západe podobne organizované a spravované politické strany?

Neviem o tom. Nepoznám také.

Všetkých vašich členov si najskôr podrobne kontrolujete a musia absolvovať pohovor. Znamená kandidatúra vášho bývalého člena Martina Klusa za Sme rodina, že ste si ho dôkladne nepreťukli?

K Martinovi Klusovi sa nebudem vyjadrovať. Svoje kroky musí vysvetliť sám. Žiaden systém nie je dokonalý. Kandidátovi na členstvo nevidíme do duše ani do hlavy. Nevieme vždy, či je krivák, vymýšľa si alebo klame. Zisťujeme si však dôkladne všetky dostupné informácie, pozrieme FOAF aj obchodný register. Poriadne kandidáta „pogúglime“ a overíme, či nie je spätý s nejakými kauzami. Odmietame aj ľudí, čo za 8 rokov vymenia 10 povolaní. Absolvovali sme tisícky pohovorov.

Koľko uchádzačov prejde pohovormi?

Asi 60 %.

Sulík
Zdroj: REFRESHER/Martin Mendel

SaS má na 150. mieste kandidátky Alojza Hlinu. Ako zapadá so svojimi názormi do strany, ktorá dlhodobo presadzuje registrované partnerstvá alebo interrupčnú tabletku?

V prvom rade sme tolerantná strana. KDH chce v nedeľu zatvárať obchody a iným ľuďom diktovať, čo smú a nesmú robiť. My sme nikdy neprišli s tým, že sa do kostola nesmie chodiť v pondelok.

1. apríla 2024, 9:30 Čas čítania 6:01 Slovenka Lenka dala výpoveď v banke a odišla do Talianska. Domáci mi vyčítali organizovanosť, pitie aperolu nie je žiadnym zvykom Slovenka Lenka dala výpoveď v banke a odišla do Talianska. Domáci mi vyčítali organizovanosť, pitie aperolu nie je žiadnym zvykom

Som veľmi rád, že Alojz Hlina je na našej kandidátke. Jeho ekonomické názory sa s tými našimi úplne zhodujú. Jeho tri priority sú ekonomický rast, ekonomický rast a ekonomický rast. Nad kultúrno-etické otázky sme si sadli a dohodli sa, ako budeme pri každej postupovať. V programe nebudeme napríklad presadzovať sobáše, ale len registrované partnerstvá. Pri interrupčnej tabletke bude mať Alojz Hlina zelenú kartu. 

Ako pred voličmi SaS obhájite, ak vám bude napríklad pri zákone o registrovaných partnerstvách chýbať práve jeden jeho hlas?

Alojz Hlina sa musí zo 150. miesta prekrúžkovať a asi ho nebudú krúžkovať ľudia, ktorí chcú registrované partnerstvá. 

Aj ľudia, ktorí volia SaS a nekrúžkujú práve Hlinu, zvyšujú jeho šancu dostať sa do parlamentu.

Ide zo 150. miesta.

To je však veľmi exponované...

Čím viac ľudí nás bude voliť, tým nižšie sú jeho šance, že sa prekrúžkuje. Keďže na prekrúžkovanie sú nutné 3 % hlasov, pri 150 000 hlasoch ich potrebuje 4 500 a pri 300 000 až 9 000. 

Do parlamentu sa môže stále dostať, aj keď ho nebude voliť drvivá väčšina voličov SaS. Aj tí, čo vás volia kvôli právam žien alebo LGBT+ ľudí, tak môžu do parlamentu nedopatrením dostať niekoho, kto sa za nich nepostaví. Alojz Hlina nám môže doniesť 10 000 nových voličov, ktorých by sme inak nemali...

No nebude hlasovať za niečo, čím sa pýšite v kampani...

Ak by sa vôbec nedostal do parlamentu, znamená to, že aj Saska dostane menej hlasov a ten jeden hlas by nám v parlamente chýbal tak či tak. Na svoj mandát si musí Alojz Hlina „zarobiť“. SaS chce primárne presadzovať ekonomickú agendu. Krajine pomôže ekonomický rast a nie večné diskusie o kultúrno-etických otázkach.

Sledujete na sociálnych sieťach aktivity svojho syna Filipa? Ako vnímate napríklad jeho mizogýnne postoje či posudzovanie žien na základe výzoru?

Je to dospelý človek, ktorý jediný zodpovedá za svoje činy.

Samozrejme. Vôbec nenaznačujem, že by ste ho mali kontrolovať alebo obmedzovať. Nevadí vám však niektorý jeho obsah?

Bol by som šťastnejší, keby nepísal niektoré statusy. Zodpovedá však za ne sám.

Bojuje aj on za práva žien ako SaS?

To sa musíte spýtať jeho. Má iný svetonázor, ale vôbec nie taký, čo by bol neprijateľný alebo nezlučiteľný s hodnotami našej spoločnosti. Aj tu platí, že som extrémne tolerantný človek, a to najmä voči iným názorom. Filip je môj syn a ja všetky svoje štyri deti milujem rovnako. Mám radosť aj z toho, že je komerčne úspešný a dokáže sa dobre uživiť.

Podarilo sa vám vypiť ten bar na Expe v Dubaji?

Myslím, že sme ho nevypili. Nech má nejaký úbožiak, čo to nahral a poslal Ficovi, dobrý pocit. Ja sa k tomu už nemienim vyjadrovať. Nechápem, že si Robert Fico, ktorý o Expe toľko hovorí, nepripadá úboho. Ako môže jednu oslavu na konci polročného snaženia riešiť s plnou vážnosťou na tlačovke človek, ktorý mohol pre Slovensko urobiť hrozne veľa, no dokázal figu borovú.

30. marca 2024, 9:30 Čas čítania 8:57 Farmaceutka Lucia: Môj osobný názor na homeopatiu je, že ide o placebo efekt Farmaceutka Lucia: Môj osobný názor na homeopatiu je, že ide o placebo efekt

Na ministerstve hospodárstva som stál pred otázkou, či dať súhlas na prevod 49 % podielu vo Východoslovenskej energetike medzi dvoma nemeckými firmami. Robert Fico stál trikrát pred podobným rozhodnutím a trikrát pre Slovensko inkasoval 0 eur. Ja som za súhlas s transakciou pre krajinu získal 35 miliónov eur. Viete, koľko to je vypitých barov? 

Ešte sa pristavím pri vyjadreniach politických oponentov. Igor Matovič hovorí, že ste blízky priateľ Jaroslava Haščáka z Penty. Je to tak?

Poznám sa s ním, no nie sme priatelia.

Ako často sa vídate? Keď som bol minister, párkrát som ho stretol, keďže je vlastníkom veľkej spoločnosti. Rovnako som sa stretával s Vladimírom Sotákom či Oszkárom Világim.

Jaroslava Haščáka spomínam v súvislosti s tým, že SaS v programe pre zdravotníctvo píše, že chce štátne nemocnice transformovať na akciové spoločnosti a ukončiť ich ochranu pred konkurzným konaním. Pri nepriaznivom hospodárení zároveň pripúšťate privatizáciu VŠZP. Môže sa zdať, že v zdravotníctve presadzujete väčšiu účasť súkromných aktérov, akými je Penta...

Nie. My presadzujeme odštátnenie. Novým vlastníkom môže byť pokojne VÚC, mesto alebo nezisková organizácia a nie nutne súkromník. Zároveň vidíme, ako šeredne bolo zdravotníctvo spravované, keď totálne neschopný minister zdravotníctva Marek Krajčí dosadil do VŠZP neschopného manažéra Richarda Strapka. Aký má zmysel živiť poisťovňu, ktorá je každý rok v strate?

Ak však bude sprivatizovaná VŠZP, na Slovensku nebude štátna zdravotná poisťovňa...

Začnime, samozrejme, tým, že do nej dosadíme schopný manažment. Aj SPP a teplárne boli za Fica v strate a za môjho pôsobenia sa dostali do zisku. Ak sa zo straty VŠZP nedostane, hľadajme alternatívy. Môže sa stať aj to, že nebude žiadna štátna zdravotná poisťovňa. Rovnako tak nemáme štátnu lekáreň, štátne hotely, štátneho operátora ani štátne automobilky.

Zdravotnícky sektor je pre vás na úplne rovnakej úrovni ako všetky ostatné odvetvia?

Jasné, nemôžeme sa pretvarovať, že zdravie nie je biznis. Choďte sa pozrieť na Rázsochy, kde nie je zdravie biznis, a do Nemocnice Bory, kde ním je.

Štát zjavne priťahuje neschopných manažérov alebo zlodejov. Ešte keď som bol vo vláde, hovoril som, že je vylúčené, že plán dostavby Rázsoch sa podarí dodržať. Heger aj Lengvarský mi tvrdili, že sa to podarí, a vidíte, ako to dopadlo. Heger obhajuje plán ešte aj dnes, keď je jasné, že bol postavený na hausnumerách a stál za figu borovú.

Domov
Zdieľať
Diskusia