Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Barbora Fábryová
19. júla 2023, 13:05
Čas čítania 0:48

PRIESKUM: Na Slovensku najviac diskriminujeme Rómov a LGBT+ ľudí, hovoria respondenti v novom prieskume (+ graf)

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Diskrimináciu voči ostatným členom spoločnosti najviac pociťujú mladí ľudia.

Podľa Slovákov sú najdiskriminovanejšími obyvateľmi na Slovensku Rómovia a LGBT+ ľudia. Najviac to pociťujú mladí ľudia a voliči strán PS a SaS. Projekt „Ako sa máte, Slovensko?“ dlhodobo zisťuje aktuálne nálady Slovákov už od začiatku covidových opatrení v roku 2020. 

Aj v roku 2023 je podľa Slovákov najviac diskriminovaná rómska minorita. S týmto názorom súhlasí až 61,9 % obyvateľov. Približne 54,2 % respondentov považuje rozšírenú diskrimináciu na základe sexuálnej orientácie. Po nej nasleduje diskriminácia voči transrodovým ľuďom (52 %).  

Takmer 50 % respondentov si myslí, že je rozšírená aj diskriminácia na základe farby pleti, a 40 % verí, že sa na Slovensku diskriminuje aj na základe rodu. Približne 33 % ľudí sa vyjadrilo, že je u nás rozšírená aj diskriminácia na základe vierovyznania.

Až 16 % respondentov nevedelo odpovedať

„Neprekvapí, že respondenti považujú za najviac rozšírenú diskrimináciu tých skupín ľudí, ktoré sú najviac tematizované vo verejnom diskurze na Slovensku, ako sú napr. Rómovia, LGBTI+ ľudia a transrodoví ľudia. K diskriminácii posledne menovaných sa však nedokázalo vyjadriť až 16 % respondentov,“ informuje Tomáš Prošek z Ústavu výskumu sociálnej komunikácie SAV.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Prieskum realizovali prieskumná spoločnosť MNFORCE, komunikačná agentúra Seesame v spolupráci so Sociologickým ústavom SAV a s Ústavom výskumu sociálnej komunikácie SAV. Zber dát prebehol v období od 27. 4. 2023 do 9. 5. 2023.

Domov
Zdieľať
Diskusia