Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
19. júla 2023, 20:45
Čas čítania 0:42

Okolo Zeme preletel obrovský asteroid s veľkosťou lietadla. Vedci ho zaznamenali až o dva dni neskôr, má to vážny dôvod

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Napriek svojej veľkosti ho nespozorovali v žiadnom z observatórií.

V blízkosti Zeme sa vyskytol obrovský asteroid s veľkosťou lietadla, ktorý okolo našej planéty preletel ešte 13. júla. Vedci si však mimozemský objekt s označením 2023 NT1 na radaroch všimli až o dva dni neskôr. Dôvodom bol smer jeho letu, informuje portál EarthSky.

Asteroid s odhadovaným priemerom 60 metrov sa k Zemi priblížil smerom od Slnka, čo spôsobilo, že ho nedokázali zaznamenať v žiadnom observatóriu. Ide o známu slabinu pri ochrane našej planéty, dodáva EarthSky.

Tento nedostatok sa momentálne pokúša vyriešiť Európska vesmírna agentúra, ktorá plánuje misiu s názvom NEOMIR. Jej cieľom bude priebežná detekcia asteroidov prichádzajúcich zo smeru Slnka.

Asteroid obletel v blízkosti Zeme vo štvrtok 13. júla 2023 v obedňajších hodinách. Najbližšie k našej planéte sa vyskytol o 12.12 h SEČ.

Domov
Zdieľať
Diskusia