Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Florián Meričko
22. júla 2023, 7:44
Čas čítania 0:48

Dovolenkárom pri Čiernom mori hrozí nakazenie nebezpečnou mäsožravou baktériou. Pozri si mapu výskytu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Odborníci očakávajú, že riziko sa ešte zvýši.

V dovolenkových destináciách v blízkosti Čierneho mora sa rozšíril výskyt viacerých druhov nebezpečnej baktérie. Jeden z nich je známy ako mäsožravý, keďže spôsobuje ochorenie, pri ktorom dochádza k napadnutiu a následnému odumieraniu tkanív, informujú TVnoviny.sk.

Ide o baktériu vibrio, ktorá sa vo vodách Čierneho mora rozšírila vďaka extrémne vysokým teplotám vhodným na jej šírenie. Nakazenie sa u človeka prejavuje rozlične. Sprievodnými znakmi sú však otrava krvi, ale aj črevná či kožná infekcia.

Výskyt baktérie vibrio monitoruje Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb. Jej rozšírenie môžu ľudia sledovať prostredníctvom interaktívnej mapy, na ktorej sa začali v uplynulom období zobrazovať alarmujúce hodnoty výskytu v krajinách ako Turecko, Bulharsko či Rumunsko.

Odborníci zároveň očakávajú, že sa riziko nakazenia v najbližších dňoch ešte rozšíri. Najvyššie by malo byť už v nedeľu 23. júla.

Pľuzgiere, nevoľnosť či žalúdočné kŕče

Nekrotizujúcu fasciitídu spôsobuje najnebezpečnejší druh baktérie s názvom Vibrio vulnificus. Ide o ojedinelú, avšak závažnú bakteriálnu infekciu, ktorá sa do ľudského tela dokáže dostať prostredníctvom otvorených rán alebo počas konzumácie surových morských plodov.

24. apríla 2024, 9:30 Čas čítania 2:27 Dovolenka na grécky aj turecký spôsob s najčistejšou vodou na kúpanie v EÚ Dovolenka na grécky aj turecký spôsob s najčistejšou vodou na kúpanie v EÚ

Priebeh tohto ochorenia u ľudí sprevádzajú hnačky, žalúdočné kŕče, nízky tlak, nevoľnosť či napríklad pľuzgiere na koži. Pri nakazení je potrebná liečba v nemocnici. Lekári zvyčajne chirurgicky odstraňujú nakazené tkanivá, po zákroku nasleduje antibiotická liečba.

Nebezpečná mäsožravá baktéria Vibrio vulnificus.
Nebezpečná mäsožravá baktéria Vibrio vulnificus. Zdroj: Wiki Commons/CDC/James Gathany
Domov
Zdieľať
Diskusia