Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
27. júla 2023 o 11:05
Čas čítania 1:01

Ak máte nízke dôchodky, málo ste pracovali, odkázal analytik slovenským seniorom. Dôchodcovia chcú väčšiu pomoc od štátu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Predsedovi jednoty dôchodcov sa nepáči, že až 350-tisíc dôchodcov sa nachádza pod hranicou chudoby.

Jednota dôchodcov Slovenska a Inštitút pre výskum sociálno-ekonomických rizík vyhlásili, že slovenskí dôchodcovia by mali dostávať väčšiu pomoc od štátu. Ministerstvo práce a inštitút INESS podľa RTVS oponuje, že spomedzi krajín celej Európy sú práve slovenskí seniori v skupine ľudí najmenej ohrozených chudobou.

V rámci druhej valorizácie dôchodkov sa 1. júla dôchodky zvýšili o 10,6 %. Počet dôchodcov pod hranicou chudoby, ktorá je stanovená na 491 eur, následne klesol na 350-tisíc penzistov.

Predseda Jednoty dôchodcov Michal Kotian sa však v reakcii na valorizáciu sťažuje, že stále ide o vyše tretinu z celkového počtu 1,1 milióna dôchodcov.

Málo ste pracovali, odkazuje analytik

Martin Halás z Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík navrhuje, aby sa výška životného minima, ktoré dnes dosahuje 269 eur, určovala inak. „Ekonomicko-životné minimum, ktoré definovala Národná banka Slovenska na úrovni 394 eur, kde nie sú zahrnuté výdavky na nájom, bude zohľadňovať výdaje jedno-, dvoj-, troj-, štvorčlennej domácnosti na Slovensku. Od tohto životného minima by sa mali definovať všetky dávky,“ dodal.

 
Analytik inštitútu INESS Radovan Ďurana oponuje: „To, že má niekto nízky dôchodok, môže byť aj dôsledkom toho, že málo pracoval alebo mal nízke príjmy. My máme zásluhový dôchodkový systém, ktorý odmeňuje pracovnú aktivitu,“ vysvetľuje. Dodáva, že považuje za férové, ak ľudí, ktorí odpracovali iba 30 rokov, chráni inštitút minimálneho dôchodku.

3. októbra 2024 o 16:30 Čas čítania 1:17 KOMENTÁR: Zastrašovanie ľudí v nočných podnikoch bude pokračovať. Drogy na tácke by však kukláči mali hľadať na iných miestach KOMENTÁR: Zastrašovanie ľudí v nočných podnikoch bude pokračovať. Drogy na tácke by však kukláči mali hľadať na iných miestach

Ministerstvo práce sa bráni, že tento rok prijalo viacero opatrení s cieľom poskytnúť podporu poberateľom starobných dôchodkov. Jeho hovorkyňa Kristína Korenková spresňuje, že okrem valorizácie mnohí dôchodcovia dostali rodičovský dôchodok a od júla sa rozmrazili minimálne dôchodky. Ich poberatelia dostanú namiesto 334 eur takmer 360 eur.

Dôchodcovia
Zdroj: TASR/Dušan Hein
Domov
Zdieľať
Diskusia