Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
28. júla 2023, 19:55
Čas čítania 0:40

Týmto kúpaliskám na Slovensku sa toto leto radšej vyhni. Hygienici zverejnili lokality, kde by si vôbec nemal chodiť do vody

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Úrad verejného zdravotníctva SR v aktualizačnej správe informuje Slovákov o stave vody v prírodných a umelých kúpaliskách.

Povolenie na prevádzku malo ku koncu 30. týždňa 166 umelých kúpalísk. Vyhovujúca kvalita vody na kúpanie bola tiež na desiatich prírodných kúpaliskách a 67 prírodných vodných plochách s neorganizovanou rekreáciou. V aktualizačnej správe o stave prírodných a umelých kúpalísk o tom informovali z odboru komunikácie úradu verejného zdravotníctva.

Kúpanie sa pre prekročenia medznej hodnoty zdravotne významných mikrobiologických ukazovateľov neodporúča v lokalitách Zelená voda – Nové Mesto nad Váhom, vo vodnej nádrži Stará Myjava, vodnej nádrži Brezová pod Bradlom, Ružín – prítoky a Laborec Humenné. Rovnaké odporúčanie platí aj pre vodnú plochu Gazárka Šaštín-Stráže.

Pre vodnú nádrž Duchonka bolo pre zhoršenú biologickú kvalitu vody vydané odporúčanie nekúpať sa pre deti, alergikov a osoby s oslabeným imunitným systémom.

Zníženú priehľadnosť pri kontrolách zistili na jazere Krpáčovo, Nová Baňa – Tajch a na Lipovine – Bátovce. „Na lokalitách Lipovina – Bátovce a Nová Baňa – Tajch nebola dodržaná ani odporúčaná hodnota pre ukazovateľ farba,“ ozrejmil ÚVZ.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Ukazovateľ farba patrí podľa hygienikov medzi zdravotne nevýznamné ukazovatele a je vyšetrovaný nad rámec povinných platných ukazovateľov kvality vody na kúpanie.

Hygienici upozornili na nevyhovujúcu kvalitu vody na viacerých známych vodných plochách na Slovensku.
Hygienici upozornili na nevyhovujúcu kvalitu vody na viacerých známych vodných plochách na Slovensku. Zdroj: TASR/František Iván, Jaroslav Novák
Domov
Zdieľať
Diskusia