Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
19. augusta 2023, 19:28
Čas čítania 0:44

Bývalý afganský prezident vyzval hnutie Taliban, aby umožnilo dievčatám chodiť do škôl

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

V súčasnosti majú dievčatá zakázané vzdelávať sa po skončení základnej školy a ženy nesmú chodiť do práce.

Bývalý afganský prezident Hámid Karzaj vo svojom posolstve ku Dňu nezávislosti svojej krajiny vyzval vládnuce hnutie Taliban, aby umožnilo dievčatám chodiť do škôl a vzdelávať sa na vysokých školách. Doplnil, že Afganci by mali vzdelávať všetky svoje deti, chlapcov aj dievčatá.


Vodcovia fundamentalistického hnutia Taliban si 104. výročie nezávislosti Afganistanu od Británie pripomenuli v oficiálnom vyhlásení, v ktorom deklarovali, že sú oddaní svojim náboženským a kultúrnym hodnotám a nedovolia nikomu, aby zasahoval do ich vládnutia. Po svojom návrate k moci sa Taliban vrátil aj k svojim praktikám z konca 90. rokov, ktoré výrazne obmedzujú práva žien a dievčat.


Ako je známe, Taliban zakázal vzdelávanie dievčat a žien po skončení základnej školy a nariadil i všetkým afganským aj zahraničným mimovládnym organizáciám pôsobiacim v krajine, aby zakázali svojim ženským zamestnankyniam chodiť do práce. Prísne sa tiež dbá, aby sa ženy a dievčatá obliekali v súlade so striktnými pravidlami.


Vláda Talibanu, ktorú zatiaľ neuznala žiadna krajina sveta, je za to terčom kritiky nielen zo strany medzinárodného spoločenstva a mimovládnych organizácií, ale aj časti samotných Afgancov, ktorí si myslia, že talibanci by mali do vlády prizvať zástupcov všetkých vrstiev spoločnosti.

Domov
Zdieľať
Diskusia