Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Jana Chovancová
21. augusta 2023, 7:43
Čas čítania 1:12

Slováci chcú aplikáciu, ktorá bude mapovať výskyt medveďov. Problémov bude viac ako úžitku, varujú poľovníci

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Napriek tomu, že sa novinka nepáči poľovníkom, štátni ochranári v nej vidia zmysel. Môže podľa nich znížiť riziko stretu človeka s medveďom.

Štátni ochranári prinášajú spoločne s ministerstvom životného prostredia inováciu, o akej si ešte nepočul. Má slúžiť pre všetkých ľudí, ktorí spozorujú medveďa, aby mohli jeho výskyt nahlásiť. Nie každý však s novinkou súhlasí, upozornil RTVS.

Proti novej aplikácii sa postavili poľovníci, ktorí ju kritizujú. Môže totiž podľa nich pomôcť pytliakom. Okrem toho je to podľa nich zbytočná investícia a neprinesie Slovensku žiadne relevantné informácie o výskyte medveďa.

„Nevidíme v tom nejaký zmysel. Bude to toľko informácií a toľko údajov, ktoré môžu byť niekoľko znásobené. Medvedia stopa môže prechádzať veľkým územím a toho istého medveďa môže hlásiť viacero ľudí, takže tam bude veľmi veľa aj zmätočných informácií,“ povedal pre RTVS viceprezident Slovenskej poľovníckej komory Alojz Kaššák.

Užitočné informácie aj kontakty

Nová aplikácia má priniesť nielen užitočné informácie o medveďoch, ale aj dôležité kontakty vrátane tiesňových liniek. Pomôže ti však aj s kontaktom na zásahový tím medveďa. Používateľ má tiež možnosť označiť výskyt medveďa.

10. mája 2024, 18:30 Čas čítania 3:19 Obce dostávali dotácie na športoviská, ktoré dokončili po termíne. Asfaltovali v mraze s tichým súhlasom štátu  Obce dostávali dotácie na športoviská, ktoré dokončili po termíne. Asfaltovali v mraze s tichým súhlasom štátu

„Do blízkosti niekoľkých kilometrov, keď s tým mobilom dôjdete, tak vlastne vám zobrazí asi polhodinu staré údaje, že či tam niekde vo vašom okolí zistili výskyt medveďa. Tak by mala prísť nejaká notifikácia, že pozor, bol tu medveď,“ vysvetľuje riaditeľ sekcie projektov Štátnej ochrany prírody SR Michal Adamec a dodáva, že Štátna ochrana prírody plánuje všetky nahlásené údaje kontrolovať.

„Je tam podmienka, že vždy, keď niekto bude nahlasovať nejaký údaj, musí k tomu pridať fotku alebo nejaký opis. To znamená, že budú u nás mať experti k tomu prístup a mali by tie dáta online verifikovať,“ uviedol Adamec.

Podľa envirorezortu pomôže aplikácia znížiť riziko stretu človeka s medveďom. „Kombinácia práve vzdelania, konkrétnych preventívnych krokov a, samozrejme, aj informácií o pobyte medveďa je jednou z ciest, ako znižovať potenciálne kolízie,“ povedal hovorca ministerstva životného prostredia Tomáš Ferenčák.

Na aplikáciu má byť vyčlenených 65-tisíc eur v rámci projektu z operačného programu životného prostredia.

Domov
Zdieľať
Diskusia