Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
21. augusta 2023, 9:50
Čas čítania 1:06

Čínsky rover preskúmal odvrátenú stranu Mesiaca. Prišli na to, čo sa môže nachádzať v jeho jadre

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Podľa astrológa sa môže pod povrchom Mesiaca, v jeho jadre, stále nachádzať žeravá magma.

Čínska vesmírna misia Chang-e 4 od svojho pristátia v roku 2019 ako prvá pozemská sonda na odvrátenej strane Mesiaca vytvorila panorámy impaktných kráterov a odoberala vzorky minerálov z jeho povrchu. Vedcom tiež umožnila vizualizovať podpovrchové vrstvy až do hĺbky 300 metrov. Tieto výsledky boli zverejnené vo vedeckom časopise Journal of Geophysical Research: Planets. 

Súčasťou misie Chang-e 4 je robotické vozidlo Jü-tchu 2 vybavené technológiou Lunar Penetrating Radar. „Pomocou rádiových signálov skúma vrstvy Mesiaca hlboko pod jeho povrchom,“ uviedol astrogeológ z Inštitútu planetárnych vied v Tucsone v Arizone a vedúci autor štúdie Ťien-čching Feng. S ich pomocou v roku 2020 vedci preskúmali mesačný povrch do hĺbky 40 metrov.


Terajšie mapovanie do hĺbky 300 m ukázalo, že na mieste prieskumu viacero vrstiev prachu, pôdy a rozbitých skál zapĺňa skrytý kráter, uviedol Feng. Pod nimi objavili päť rôzne hrubých a odlišných vrstiev lávy, čo odhaľujú miliardy rokov neznámej histórie Mesiaca.


Vedci vek Mesiaca odhadujú na 4,51 miliardy rokov. Podľa teórie odtrhnutia vtedy objekt veľkosti Marsu narazil do Zeme a vytvoril tým Mesiac.

Jeho priemer 3 476 kilometrov predstavuje asi štvrtinu priemeru Zeme. V neskoršom období jeho plášť tvorila, rovnako ako na Zemi, chladnúca magma, ktorá v sérii sopečných erupcií prenikala na povrch cez novovznikajú trhliny v povrchových platniach, povedal Feng.


Údaje z Chang-e 4 ukazujú, že vrstvy sopečných hornín sa smerom k povrchu Mesiaca stenčujú. To naznačuje, že pri neskorších erupciách nimi tieklo menej lávy. „Pomaly sa Mesiac ochladzoval a jeho energia v neskoršom sopečnom štádiu slabla,“ povedal Feng a dodal, že vulkanická aktivita na Mesiaci zanikla asi pred jednou miliardou rokov. Preto sa podľa neho často považuje za geologicky mŕtvy, no napriek tomu hlboko v jeho jadre stále môže byť žeravá magma. 

Späť
Zdieľať
Diskusia