Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
10. októbra 2023 o 13:15
Čas čítania 1:10

AKTUÁLNE: Množstvo domov je po zemetrasení neobývateľných. V okrese Vranov nad Topľou vyhlásili mimoriadnu situáciu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Pri zemetrasení našťastie nedošlo k žiadnym zraneniam.

Okresný úrad vo Vranove nad Topľou vyhlásil po zemetrasení mimoriadnu situáciu, ktorá platí v celom okrese. Pre TASR to potvrdil prednosta úradu Róbert Čalfa. Najhoršia situácia je podľa neho v obci Ďapalovce. Škody sú hlásené aj z ďalších obcí.

V obci Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou, v ktorej katastri bolo epicentrum pondelkového večerného zemetrasenia, rátajú škody. Podľa slov starostu Jána Cmára sú poškodené viaceré domy, niektoré sú pravdepodobne neobývateľné. Čakajú na obhliadku a vyjadrenie statikov. Obyvatelia hlásia popadané komíny, porozbíjané sklá či popukané steny. V obci vyhlásili mimoriadnu situáciu.

„Zemetrasenie sa prejavovalo ako ohromný zvuk či výbuch. Následne akoby vás niekto dal do vaničky a hojdal na vode niekoľko sekúnd. Len pozeráte a vám všetko pred očami lieta, čo nie je upevnené,“ uviedol pre TASR Cmár s tým, že všetci povybiehali von, všade bola tma a veľká panika.

Po prvotnej obhliadke evidovali v obci asi 15 domov neobývateľných, ktoré boli poškodené a ľudia sa v nich báli ostať. „Pre 45 ľudí sme sa snažili zohnať ubytovanie. Každý jeden z nich si však po svojej vlastnej línii zabezpečil bývanie. Ráno zasadol krízový štáb. Boli sme sa prejsť, v akom stave je obec. Máme odhadom iba pár domov, ktoré by nemali nejaké poškodenie,“ priblížil starosta.

Domy sú poškodené vo viacerých obciach 

Škody na majetku spôsobilo pondelkové večerné zemetrasenie aj v obci Baškovce v okrese Humenné. „Bol poškodený kostol, materská škola, obchod s potravinami, silne poškodených bolo päť domov, ďalšie domy majú poškodené fasády či vnútrajšok,“ povedal pre TASR starosta obce Pavol Tamáš. Dôležité podľa neho bolo, že nedošlo k obetiam či zraneniam občanov.

19. júla 2024 o 16:30 Čas čítania 9:56 Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození

Neobývateľných domov následkom zemetrasenia môže byť podľa neho tri až päť, poškodených domov 15 až 25, väčšinou ide o staršie objekty. Pri vážnejšie poškodených rodinných domoch sa čaká na posudok statika.

zemetrasenie
Zdroj: TASR/Roman Hanc
Domov
Zdieľať
Diskusia