Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Barbora Fábryová
10. októbra 2023, 16:39
Čas čítania 0:39

Slovensko môžu zasiahnuť ďalšie zemetrasenia, tvrdí geofyzik zo SAV. Tieto oblasti krajiny sú podľa neho najohrozenejšie

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Geofyzik však nevie predpovedať, kde presne na Slovensku sa zemetrasenia môžu vyskytnúť.

Geofyzik Peter Moczo zo Slovenskej akadémie vied tvrdí, že pondelkové zemetrasenie neďaleko Vranova nad Topľou spôsobila tektonická aktivita vo Vihorlatských vrchoch. Podľa neho je toto zemetrasenie jedno z najsilnejších, aké sme na Slovensku historicky zaznamenali, píše RTVS

„Na prelome rokov 1778 a 1779 boli v tejto oblasti tri zemetrasenia s odhadovanou veľkosťou medzi 4,8 a 5. Toto zemetrasenie je teda blízko k tomu, čo bolo asi najväčšie zemetrasenie,“ povedal Moczo.

Posledné veľké zemetrasenie sa na Slovensku udialo v roku 1906 pri Dobrej Vode. Odvtedy sa nám nazbieral deficit uvoľnenej energie prostredníctvom otrasov zeme. 

Podľa geofyzika musíme očakávať, že sa na Slovensku budú zemetrasenia vyskytovať oveľa častejšie. Očakávať ich podľa neho môžeme najmä na miestach, kde sa vyskytli už aj v minulosti. Najohrozenejší je práve východ Slovenska, ale aj oblasti v strede krajiny.

Podľa Mocza však nie je možné presne určiť, kde zemetrasenie nastane. Odporúča však, aby sa tejto problematike na Slovensku venovalo viac vedcov. Podľa neho tu však výrazne chýba finančná a logistická podpora od štátu. 

zemetrasenie
Zdroj: TASR/Maroš Černý
Domov
Zdieľať
Diskusia