Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
11. októbra 2023, 13:47
Čas čítania 1:15

AKTUÁLNE: Exprezident Andrej Kiska je vinný z daňového podvodu, rozhodol súd

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Okresný súd rozhodol v prípade bývalého prezidenta Andreja Kisku.

Bývalého slovenského prezidenta Andreja Kisku Okresný súd Poprad v stredu uznal za vinného v daňovej kauze. Spolu s konateľom firmy KTAG Eduardom K. čelil obžalobe z pokračovacieho zločinu daňového podvodu.

Sudkyňa mu uložila trest odňatia slobody na dva roky s podmienečným odkladom na tri roky, peňažný trest 15-tisíc eur a tiež zákaz činnosti na obdobie šiestich rokov. 

Prokurátor prešovskej prokuratúry v záverečnej reči samosudkyni Okresného súdu Poprad navrhol, aby im uložila tresty odňatia slobody, peňažný trest a zákaz činnosti na šesť rokov. Tvrdil, že konanie bolo úmyselné a Kiska trestný čin organizoval. Jeho obhajca Peter Kubina to odmietal a žiadal oboch oslobodiť.

Nadmerný odpočet DPH mal byť podľa obžaloby takmer 156-tisíc eur. Prokurátor okrem iného uviedol, že medzi výdavkami na kampaň a podnikateľskou činnosťou firmy KTAG nie je žiadna spojitosť a došlo tak k neoprávnenému nadmernému odpočtu DPH. Náklady na propagáciu mena Andreja Kisku nebolo podľa prokurátora možné zahrnúť do účtovníctva firmy KTAG, keďže nepatria do jej podnikateľskej činnosti. Nesúhlasil, že išlo o reklamu.

Kiska vinu poprel

Obhajca Peter Kubina poukázal, že prípad ako Kiskov sa doteraz ani len nedostal pred súd. Navrhol ho spolu s ďalším obžalovaným oslobodiť. Tvrdil, že v tomto prípade nejde o daňový podvod, keďže plnenia neboli fiktívne ani účelovo nadhodnotené.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Kubina v záverečnej reči pripomenul, že využiť politickú reklamu aj na podnikateľský účel zákon nezakazuje. Z pohľadu komerčnej využiteľnosti reklamy nie je podľa neho zásadný rozdiel medzi tradičnou a politickou reklamou a nie je teda ani rozdiel medzi tým, či je možné si odpočítať DPH alebo nie. Dodal, že obžalovaní konali v presvedčení, že kampaň bude mať za následok posilnenie podnikateľskej činnosti KTAG.

Kiska spolu s konateľom firmy KTAG Eduardom K. čelí obžalobe z pokračovacieho zločinu daňového podvodu. Kauza súvisí so zaúčtovaním nákladov spojených s propagáciou Kisku pred prezidentskými voľbami v roku 2014. Obaja obžalovaní vinu popreli a cítia sa nevinní. Exprezident vidí za kauzou pomstu expremiéra a predsedu Smeru-SD Roberta Fica.

Domov
Zdieľať
Diskusia