Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR Lukáš Čelka
21. októbra 2023, 12:51
Čas čítania 1:22

Rudolf Huliak tvrdí, že Slovensko by nemalo obetovať svoju ekonomiku na boj proti klimatickej kríze, prekážajú mu aj korytnačky

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Huliak ďalej útočí na prezidentku. Nemala vraj dôvod nevymenovať „kaderníka“ na pozíciu ministerstva školstva či Igora Matoviča na post ministra financií.

Rudolf Huliak počas Sobotných dialógov na RTVS povedal, že SNS trvá na tom, že prezidentka nerešpektuje úradné princípy, keď odmietla jeho nomináciu. Pripomenul, že Zuzana Čaputová nemala dôvod nevymenovať „kaderníka“ na pozíciu ministerstva školstva či Igora Matoviča na post ministra financií. Dodal, že ak by sa nemohol stať ministrom životného prostredia, SNS má aj plán B. Priblížiť ho však odmietol.

Huliak tvrdí, že nikdy nevystupoval proti ochrane životného prostredia. Podotýka však, že Slovensko by nemalo byť lídrom v boji proti klimatickým zmenám a nemalo by preto obetovať svoju ekonomiku. Spochybňuje tiež vedecký konsenzus o klimatickej kríze či fakt, že oxid uhličitý je jedným z hlavných skleníkových plynov.

Huliak tiež kritizoval množstvo peňazí, ktoré štát platí mimovládnym organizáciám na záchranu korytnačky močiarnej. Michal Wiezik z Progresívneho Slovenska v relácii hovorí, že program na záchranu tohto druhu na pokraji vyhynutia je náročný.

SNS: Prezidentka nerešpektuje úradné princípy

SNS sa v sobotu vyjadrila, že prezidentka Zuzana Čaputová nerešpektuje ústavné princípy a príkazy. Strana jej pripomína, že je viazaná ústavným príkazom vymenovať na návrh predsedu vlády jednotlivých ministrov bez možnosti ich individuálneho posudzovania. SNS vyzýva aj lídra Smeru-SD Roberta Fica ako budúceho premiéra, aby pri kreovaní novej vlády uplatňoval ústavné práva v záujme všetkých koaličných partnerov.


Prezidentka podľa SNS svojím aktuálnym postojom zdržiavania vymenovania celej novej vlády zakladá ďalší nebezpečný ústavný precedens. Strana jej tiež pripomína, že Slovensko je parlamentnou demokraciou.

22. apríla 2023, 9:00 Čas čítania 1:52 Prezidentka Čaputová: Bezpečnosť vrcholových politikov sa zhoršila, ale nemôžeme preto zdupkať Prezidentka Čaputová: Bezpečnosť vrcholových politikov sa zhoršila, ale nemôžeme preto zdupkať

„O zložení novej vlády rozhodli predovšetkým občania vo voľbách do NR SR konaných v septembri tohto roku, nie v prezidentských voľbách konaných v roku 2019,“ uviedla strana v stanovisku, ktoré TASR zaslala hovorkyňa Zuzana Škopcová.


SNS podotkla, že s cieľom zabránenia kompetenčnému ústavnému sporu medzi vôľou predsedu vlády a prezidenta bola v roku 1999 vykonaná novela dotknutého článku ústavy, keď sa pôvodné nejasné slovo „vymenúva“ nahradilo jednoznačným ústavným príkazom „vymenuje“.


Hlava štátu vo štvrtok informovala, že nevymenuje zvoleného poslanca parlamentu za SNS Rudolfa Huliaka za ministra životného prostredia. Fica požiadala o doručenie nového návrhu kandidáta na ministra. Rozhodnutie zdôvodnila ústavnoprávnymi dôvodmi, ktoré neumožňujú Huliakovi zastávať post. Tvrdí, že jeho vymenovanie by nedávalo záruku riadneho chodu rezortu.

Domov
Zdieľať
Diskusia