Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
24. novembra 2023, 7:55
Čas čítania 0:56

V obľúbenej dovolenkovej destinácii Slovákov plánujú zaviesť poplatok za vstup do mesta. Hrozia aj veľké pokuty

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Obľúbené mesto chce týmto opatrením znížiť počet návštevníkov.

Talianske Benátky začnú od apríla budúceho roka testovať denné vstupné a obmedzenie počtu návštevníkov v meste. Primátor Luigi Brugnaro to označil za prvý takýto systém na svete. 


Cieľom je zvládnuť vysoký prílev turistov počas jarných sviatkov a niektorých letných víkendov, uviedli miestne úrady na štvrtkovej tlačovej konferencii. „Je to prvýkrát na svete, čo sa robí niečo také, že sa mesto dá rezervovať,“ povedal Brugnaro. Obmedzenia budú spočiatku platiť 29 dní (od 25. apríla do 5. mája) od 8.30 h do 16.00 h a potom do polovice júla počas väčšiny víkendov.

Ako to bude fungovať? 

Turisti si budú musieť návštevu mesta rezervovať online za päť eur. Získaný QR kód sa potom bude kontrolovať pri vstupe do historických štvrtí mesta. Bezplatný vstup budú mať návštevníci do 14 rokov, ale registrácia bude platiť aj pre nich, spresnili úrady.


Nebude sa to vzťahovať na menšie ostrovy v lagúne, ako je napríklad Murano, známe sklárskym priemyslom. Prípadné pokuty za porušenie sa budú pohybovať od 50 do 310 eur.
Systém rezervácie nebude platiť pre obyvateľov a ľudí, ktorí sa narodili v Benátkach, výnimku budú mať aj študenti, pracujúci a majitelia domov v meste.

Masový cestovný ruch a záplavy dlhodobo poškodzujú mesto známe svojimi kanálmi a kultúrnymi pamiatkami.

„Chceme zmerať účinok tohto pokusu, chceme zmerať účinok rezervovateľnosti,“ povedal primátor Brugnaro s tým, že experiment bude spočiatku stratový. Náklady na fungovanie systému budú tri milióny eur oproti očakávaným výnosom zhruba 700 000 eur.

Domov
Zdieľať
Diskusia