Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
28. novembra 2023, 19:47
Čas čítania 1:36

Rezort investícií dostal ďalšiu vysokú pokutu. Za Remišovej vedenia zverejnili osobné údaje mnohých seniorov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

MIRRI čelí ďalšej pokute, a to za zlepšovanie digitálnych zručností seniorov.

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR čelí ďalšej pokute. Tentoraz za projekt Zlepšovanie digitálnych zručností seniorov a distribúcia senior tabletov, ktorý MIRRI spustilo počas pôsobenia Veroniky Remišovej, v súčasnosti opozičnej poslankyne Národnej rady SR.

Pri realizácii projektu podľa neho unikli osobné údaje viacerých seniorov, ktorí sa do projektu zapojili. Problém so zverejnenými osobnými údajmi však bol aj pri desiatkach rôznych zmlúv, ktoré ministerstvo zverejnilo v Centrálnom registri zmlúv. Za pochybenia dostalo MIRRI SR pokutu v celkovej výške 8 600 eur.

16. novembra 2023, 10:30 Čas čítania 0:34 Rezort investícií dostal pokutu za vydávanie časopisu. Exministerka Remišová v ňom vraj propagovala svoje aktivity Rezort investícií dostal pokutu za vydávanie časopisu. Exministerka Remišová v ňom vraj propagovala svoje aktivity

„Dostali sme ďalšiu faktúru za amaterizmus bývalého vedenia, na ktorú sa poskladajú občania tohto štátu. V úrade som ešte len zopár týždňov a už sa nám na stole hromadia rozhodnutia rôznych inštitúcií, ktoré zisťujú pochybenia a prešľapy v projektoch a zmluvách bývalého vedenia. Najskôr to bol Remišovej sebapropagačný časopis, teraz sú to tablety pre seniorov. Chyby v Remišovej práci sme v minulosti nahlas kritizovali a dnes, keď za ne naše ministerstvo dostáva tisícové pokuty, sa ukazuje, že táto kritika bola opodstatnená,“ vyhlásil minister investícií Richard Raši (Hlas-SD).

Súčasťou zverejnených darovacích zmlúv boli aj osobné údaje seniorov

Pokutu udelil ministerstvu investícií Úrad na ochranu osobných údajov SR, ktorý v rozhodnutí skonštatoval, že MIRRI v období od 16. marca do 17. apríla 2023 zverejnilo v CRZ darovacie zmluvy s osobnými údajmi dotknutých osôb v rozsahu dátum narodenia, adresa trvalého pobytu, kontaktné údaje bez primeraného právneho základu, čím podľa úradu porušilo euronariadenie o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov a o voľnom pohybe takýchto údajov.

„V čase, keď sú seniori hlavnou cieľovou skupinou najrozličnejších podvodníkov a prichádzajú kvôli nim o svoje celoživotné úspory, sa nemôže stať, aby unikali ich najcitlivejšie údaje. A už vôbec nie, aby takéto fatálne chyby robil štát,“ zdôraznil Raši.

Na jeho slová reagovala Remišová. „Richard Raši tu vyťahuje pokutu 8 000 eur, ktorá však zahŕňa porušenie ochrany osobných údajov a nesprávne zverejňovanie údajov aj z obdobia od roku 2016, teda počas pôsobenia samotného Richarda Rašiho a Petra Pellegriniho (obaja Hlas-SD). Ministerstvo okamžite po zistení pochybení a dôkladnom audite pristúpilo k náprave, aj pokiaľ ide o pochybenia z Rašiho a Pellegriniho éry,“ povedala.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Dorčák dodal, že ďalšie pochybenia zistil Úrad na ochranu osobných údajov SR pri desiatkach zmlúv, ktoré boli v CRZ zverejnené bez toho, aby v nich boli anonymizované osobné údaje, ako rodné číslo, dátum narodenia, adresa, e-mail, telefón, ekonomické údaje či podpis. Za oba prípady dostalo MIRRI od úradu pokutu v celkovej výške 8 600 eur.

Domov
Zdieľať
Diskusia