Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
2. decembra 2023, 12:03
Čas čítania 0:48

Brigádnikov pred Vianocami pribúda. Prilepšiť si chcú najmä pracujúci, o tieto pozície majú záujem

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Finančne si chcú pred Vianocami pomôcť najmä pracujúci ľudia.

Počet brigádnikov v predvianočnom období rastie. V porovnaní s minulým rokom však nejde o študentov či seniorov, zvýšený dopyt je najmä zo strany pracujúcich v riadnom pracovnom pomere. Dôvodom je nepriaznivá ekonomická situácia.

„Pribúdajú brigádnici, ktorí si chcú a potrebujú prilepšiť popri práci v hlavnom pracovnom pomere, a to najmä z dôvodu rastu životných nákladov. Firmy síce svojim pracovníkom zvyšovali mzdové ohodnotenie, rozhodne však nedokáže pokryť infláciu a rastúce ceny za tovary,“ priblížil šéf žilinskej pobočky personálnej agentúry Grafton Andrej Gurín.

Najčastejšie ponúkanými pozíciami sú pozície predavačov, tvoria 40 % všetkých ponúk. Nasledujú pracovné miesta skladníkov, kuriérov, vykladačov tovaru a čašníkov. Zo strany uchádzačov je tiež zvýšený záujem o pracovné pozície na vianočných trhoch.

Seniori majú o vianočné brigády menší záujem

Seniori tento rok očakávajú vianočný príspevok od vlády, a tak je o vianočné brigády v tejto vekovej kategórii znížený záujem oproti minulému roku. Medziročne klesla tiež obsadenosť brigád ukrajinskými občanmi, ktorí si podľa agentúry Grafton našli na slovenskom trhu prácu na trvalý pracovný pomer.

Napriek inflácii rástli však mzdy na brigádnických pozíciách mierne. „Odmena sa líši v závislosti od danej pozície a regiónu. Najvyššie zárobky sú vo všeobecnosti v bratislavskom regióne, čím ďalej na východ, tým je hodinová mzda nižšia,“ dodal Gurín.

Anketa:
Brigáduješ pred Vianocami?
Áno.
Nie.
Ešte neviem.
Áno.
39 %
Nie.
42 %
Ešte neviem.
19 %
Domov
Zdieľať
Diskusia