Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
30. decembra 2023, 18:59
Čas čítania 1:55

SÚHRN: Najrozsiahlejší raketový útok Ruska na Ukrajinu od začiatku vojny si vyžiadal najmenej 39 obetí

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Rusko nasadilo útočné drony, ktoré nasledovali rakety rôzneho typu odpálené z lietadiel a územia, ktoré ovláda.

Záchranári na Ukrajine prehľadávali v sobotu trosky po ruských útokoch, pri ktorých predošlý deň podľa najnovších údajov zahynulo najmenej 39 ľudí a ďalších vyše 150 utrpelo zranenia. 


„Stále prebiehajú práce na odstránení následkov včerajšieho ruského útoku,“ napísal v sobotu na sociálnych sieťach ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Pri tomto teroristickom útoku bolo zranených celkovo 159 ľudí. Žiaľ, 39 ľudí dosiaľ zomrelo,“ dodal.


Ukrajinská armáda odhadla, že Rusko použilo v piatok ráno 158 rakiet a dronov, pričom 114 z nich zničila protivzdušná obrana. Podľa hovorcu ukrajinských vzdušných síl to bol najrozsiahlejší raketový útok od začiatku vojny pred takmer dvoma rokmi s výnimkou prvých dní neustáleho bombardovania.

Ruské drony a rakety

Rusko sa pokúsilo prelomiť protivzdušnú obranu takmer všetkých veľkých miest na Ukrajine, pričom nasadilo útočné drony nasledované raketami rôzneho typu odpálené z lietadiel i území, ktoré ovláda.


Ruské rakety a drony zasiahli v ukrajinských mestách mnoho civilných objektov vrátane obytných budov, škôl, škôlok, parkov, pôrodnice, stanice metra či nákupného centra, ako aj objektov energetickej infraštruktúry, čo spôsobilo výpadky elektriny.


V hlavnom meste Kyjev, kde zahynulo najmenej 16 ľudí, vyhlásia 1. január za deň smútku, oznámil starosta Vitalij Kličko.

Podobné útoky sa môžu opakovať

Americkí vojenskí analytici sa domnievajú, že Rusko by mohlo uskutočniť ďalšie rozsiahle letecké útoky na Ukrajinu podobné tomu, aký podniklo v piatok. 


„Rusko bude pokračovať v rozsiahlych útokoch proti Ukrajine s cieľom oslabiť ukrajinskú morálku a schopnosť Ukrajiny pokračovať vo vojenských operáciách proti Rusku,“ uviedol v noci na sobotu americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).


Jeho analytici však poukázali na to, že po takmer dvoch rokoch vojny Rusko pravdepodobne nemá dostatok rezerv a výrobných kapacít na to, aby takéto rozsiahle raketové útoky podnikalo pravidelne.


Podľa analýzy ISW ruská armáda už niekoľko mesiacov experimentuje s rôznymi kombináciami dronov a rakiet, aby odhalila slabé miesta v ukrajinskej protivzdušnej obrane.

Rusko vydalo stanovisko

Útok voči agresorovi viedla aj Ukrajina. Ruské úrady v sobotu oznámili, že ukrajinský útok na mesto Belgorod si vyžiadal najmenej 14 obetí na životoch. Podľa ministerstva obrany v Moskve „nezostane nepotrestaný“.


Gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov v noci na sociálnej sieti uviedol, že ukrajinská armáda ostreľovala centrum oblastnej metropoly, pričom obyvateľov vyzýva, aby sa ukryli do protileteckých krytov. Neskôr hovoril o dvoch obetiach.


Ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie popoludní oznámilo, že pri ostreľovaní zahynulo 12 dospelých a dve deti. Zranenia podľa neho utrpelo ďalších 108 ľudí vrátane 15 detí.


O útoku na Belgorod informovali aj ruského prezidenta Vladimira Putina, povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov pre agentúru TASS. Podľa agentúry Interfax dal Putin ministrovi zdravotníctva Michailovi Muraškovi pokyn, aby viedol tím, ktorý odcestuje do Belgorodu v rámci vládnej reakcie na krízovú situáciu. Predstavitelia v Kyjeve sa k záležitosti zatiaľ nevyjadrili.

17. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 10:32 Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami

Videozábery z Belgorodu na sociálnych sieťach zachytávali stĺpy čierneho dymu a horiace autá. Na niektorých nahrávkach bolo počuť výbuchy a kričiacich ľudí. Belgorodská oblasť hraničí s Ukrajinou a bola opakovane cieľom ostreľovania, odkedy Putin pred takmer dvoma rokmi nariadil vojenskú inváziu na Ukrajinu.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: x
Domov
Zdieľať
Diskusia