Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Samuel Valent TASR
6. januára 2024, 12:44
Čas čítania 0:50

Neuveriteľný príbeh z Japonska po zemetrasení. Uväznenú starenku zachránili po 3 dňoch

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Počet obetí po zemetrasení v Japonsku sa už vyšplhal na 100.

Japonsko sa doteraz spamätáva z ničivého zemetrasenia, ktoré 1. januára zasiahlo japonskú prefektúru Išikawa. Každý deň sa záchranári usilujú o lokalizáciu nezvestných osôb, ktorých je aktuálne 211. Spod trosiek domu sa im naposledy podarilo vyslobodiť 80-ročnú ženu, ktorá bola uväznená na prízemí svojho domu až tri dni, informoval portál BBC.

Starenka mala obrovské šťastie, pretože po 72 hodinách šanca nájsť živých ľudí výrazne klesá. Japonsko počas pondelka zasiahlo viacero zemetrasení, ktoré spôsobili zosuvy pôdy, požiar a vlny cunami. Najsilnejšie z nich so silou 7,6 malo epicentrum v prefektúre Išikawa na pobreží ostrova Honšu. Záchranári vo štvrtok v tejto prefektúre vytiahli z trosiek dve staršie ženy. Šanca na nájdenie ďalších preživších je však stále menšia. Počet obetí sa už vyšplhal na číslo 100, informuje agentúra AP.

Vyslali 1000 vojakov

Na mieste zasahujú tisíce záchranárov z celej krajiny. Japonský premiér Fumio Kišida v utorok oznámil, že do oblasti vyslali na pomoc záchranárom aj 1000 vojakov. „Záchrana životov je našou prioritou, pričom bojujeme s časom... Je potrebné okamžite zachrániť ľudí, ktorí uviazli v (zrútených) domoch,“ povedal premiér.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Ochotu pomôcť Japonsku deklaroval v súvislosti so zemetrasením aj americký prezident Joe Biden. Spojené štáty v piatok oznámili pomoc vo výške 100 000 dolárov vrátane prikrývok, vody a zdravotníckeho materiálu a prisľúbili poslať aj ďalšiu pomoc. 

Počet obetí ničivého zemetrasenia sa vyšplhal na 100.
Počet obetí ničivého zemetrasenia sa vyšplhal na 100. Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia