Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
5. februára 2024 o 17:37
Čas čítania 1:18

Pri odvolávaní Šimkovičovej došlo k administratívnej chybe. Pellegrini za to vysmial opozíciu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Výzvu na odstúpenie ministerky kultúry podpísalo 188 494 signatárov.

Opozičné strany Progresívne Slovensko a SaS v utorok 6. februára opäť podajú návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze k odvolaniu ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej zo strany SNS. S pôvodným návrhom neuspeli. Predseda parlamentu Peter Pellegrini v pondelok oznámil, že schôdzu nezvolá pre nedostatok podpisov. Podľa PS išlo o administratívny omyl.

Pod návrhom opozičných strán bolo len 28 podpisov, pričom potrebných je 30. „Smutné je, že Pellegrini sa vytešuje z jedného strateného hárka a točí si o tom videá. Namiesto toho stačilo slušné upozornenie a omyl by bol odstránený, prípadne by sa Pellegrini mohol konečne vyjadriť, či schvaľuje nenávistné prejavy a diletantstvo ministerky Šimkovičovej, ktorú vo funkcii kryje,“ uviedlo Progresívne Slovensko v stanovisku.


Strana SaS deklarovala, že dodala maximálny počet podpisov prítomných poslancov. „Nič to nemení na fakte, že podanie na odvolávanie Šimkovičovej podáme opäť a vypočujeme volanie viac ako 180 000 občanov, ktorí sa podpísali pod petíciu na jej odvolanie,“ skonštatoval hovorca strany Ondrej Šprlák.

Petícia za odstúpenie Šimkovičovej

Iniciátori otvorenej výzvy za odstúpenie ministerky kultúry SR Martiny Šimkovičovej odovzdali v pondelok 5. februára v sídle rezortu listinu s podpornými podpismi. „K výzve sa od 17. do 26. januára pripojilo 188 494 signatárov,“ informovala za koordinačný výbor Michaela Kučová.

19. júla 2024 o 16:30 Čas čítania 9:56 Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození

Signatári výzvy vyčítajú Šimkovičovej autokratický spôsob vedenia rezortu, nezáujem o odbornú diskusiu a kroky, ktoré sú v rozpore s prijatou stratégiou kultúry a kreatívneho priemyslu. „Chceme pani ministerku upozorniť, že nie je kráľovnou, ale slúžkou kultúry,“ zdôraznila ešte pred odovzdaním výzvy jedna z jej iniciátoriek Ilona Németh.


Upozornila, že výzvou chcú protestovať aj voči legislatívnym návrhom, ktoré obmedzujú autonómiu kultúrnych inštitúcií, cenzúre i xenofóbnym vyjadreniam zo strany vedenia rezortu. „Protestujeme takisto voči rozhodnutiu obnoviť kultúrnu spoluprácu s Ruskom a Bieloruskom, čo je v rozpore so solidaritou Slovenska s napadnutou Ukrajinou,“ dodala.

Na témy vo výzve má plynule nadviazať platforma Otvorená kultúra! združujúca organizácie i jednotlivcov pôsobiacich v oblasti kultúry a kreatívneho priemyslu. „Bude protestovať voči mocenským zásahom v kultúre bez odbornej reflexie a diskusie,“ upozornila za platformu Mária Beňačková Rišková.

Domov
Zdieľať
Diskusia