Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
7. februára 2024, 16:13
Čas čítania 0:48

Kto bude v Rusku šíriť „falošné správy“ o armáde, príde o majetok. Zákon má vraj trestať „zradcov, ktorí špinia“ Rusko

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Novú legislatívu musí ešte podpísať Vladimir Putin.

Horná komora ruského parlamentu Rada federácie schválila v stredu po krátkej rozprave návrh zákona o konfiškácii majetku osobám usvedčeným zo šírenia „falošných správ“ o ruskej armáde. 


Zákon schválila rovnako rýchlo minulý týždeň aj dolná komora ruského parlamentu Štátna duma. Očakáva sa tak, že zákon podpíše aj prezident Vladimir Putin a čoskoro vstúpi do platnosti.

Silnejšie tresty pre „zradcov“

Predseda dumy Viačeslav Volodin uviedol, že nový zákon prinesie prísnejšie tresty pre „zradcov, ktorí špinia“ Rusko a jeho vojakov. Nový zákon by sa mal vzťahovať na osoby odsúdené za verejné podnecovanie „extrémistických aktivít“, ako aj za vyzývanie na konanie namierené proti bezpečnosti štátu alebo za „diskreditáciu“ ozbrojených síl.


Schválený zákon však nepočíta s konfiškáciou nehnuteľností, ako to bolo počas existencie Sovietskeho zväzu, keď bolo možné zhabanie bytov.

Čo všetko zahŕňa nový zákon 

Diskreditácia ruskej armády sa stala trestným činom už krátko po tom, čo ruské sily vo februári 2022 v rámci takzvanej špeciálnej vojenskej operácie vpadli na Ukrajinu. Zákon o diskreditácii ruskej armády zahŕňa napríklad aj „obhajovanie terorizmu“ a „šírenie nepravdivých informácií“ o ruskej armáde.

15. mája 2024, 9:30 Čas čítania 4:35 Slovenky na Bali upozorňujú na správanie Rusov: Menu iba v azbuke a pláže, na ktoré púšťajú len ľudí s ruským pasom Slovenky na Bali upozorňujú na správanie Rusov: Menu iba v azbuke a pláže, na ktoré púšťajú len ľudí s ruským pasom

Ruské úrady ho podľa agentúry AP používajú na umlčanie kritikov Kremľa a prezidenta Vladimira Putina. Ruské súdy uložili pre jeho porušenie dlhé väzenské tresty viacerým aktivistom, blogerom i obyčajným Rusom.

Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Zdroj: Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Domov
Zdieľať
Diskusia