Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Aneta Gospičová
12. februára 2024, 11:07
Čas čítania 0:44

Vodiči budú môcť po novom nechať jeden doklad doma. Štát avizuje zmenu legislatívy

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Potvrdenie o povinnom zmluvnom poistení bude vodičom od roku 2025 stačiť len v elektronickej podobe.

Pri policajnej kontrole bude vodičom po novom stačiť potvrdenie o povinnom zmluvnom poistení v elektronickej podobe. Ministerstvo vnútra tvrdí, že zákon treba upraviť, no rezort financií naznačil, že nič meniť netreba, informuje o tom RTVS.

Ministerstvo financií zatiaľ neuvádza formu potvrdenia. „Už teraz je možné preukázať uzatvorenie povinného zmluvného poistenia elektronickou formou,“ uviedli. Akceptovanie elektronického dokladu bude podľa hovorcu rezortu vnútra Mateja Neumanna platné až po zmene legislatívy.

Ministerstvo vnútra spoločne s ministerstvom financií hľadajú riešenie. Polícia by tak mohla od roku 2025 postupovať v súlade s novou legislatívou.

„Vodič je povinný mať pri sebe doklad, ktorým vie preukázať, že má zaplatené domáce zákonné poistenie a medzinárodné zákonné poistenie. Prv sa medzinárodné preukazovalo zelenou kartou, domáce bielou. Potom sa to zlúčilo do jednej karty,“ uviedol dopravný analytik Jozef Drahovský.

Na Slovensku sa vodiči štandardne preukazujú papierom, no v zahraničí funguje evidencia vozidla v databáze alebo v elektronickej forme. 

Odborníci zmenu schvaľujú. „Nie je to doklad, ktorý by mal hologramové znaky alebo ochranu ako vodičský či občiansky preukaz. Práve preto si myslím, že už dávno mohol byť akceptovaný aj ako fotografia v telefóne,“ uviedol dopravný analytik Alexander Štefuca.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Pexels/RODNAE Productions
Domov
Zdieľať
Diskusia