Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
3. marca 2024, 16:40
Čas čítania 0:38

Rezort zdravotníctva pripravuje novú aplikáciu. Odbremeniť by mala rodičov aj pediatrov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Aplikácia bude dostupná v septembri tohto roka.

Rezort zdravotníctva plánuje spustiť v septembri tohto roka aplikáciu, ktorá by mala odbremeniť detských lekárov. Rodičia po zadaní symptómov dieťaťa získajú inštrukcie o nasledujúcich krokoch a informácie, ako rýchlo majú vyhľadať lekára, informuje o tom RTVS.

„Tým výsledkom je buď rada zostaň doma plus následné poučenie, alebo kontaktuj svojho ošetrujúceho lekára, alebo choď na urgentný príjem, alebo v tom najkrízovejšom stave volaj 112,“ uviedla pracovníčka rezortu Lucia Povalová. Aplikáciu pripravovali odborníci.

Aplikácia ušetrí čas

Podľa pediatrov bude aplikácia šetriť čas a uprednostňovať prípady, ktoré potrebujú zvýšenú pozornosť lekárov. Takéto spôsoby triedenia pacientov budú v budúcnosti potrebné najmä pre nedostatok lekárov.

„Pre nás lekárov je obrovským stresom tá naša čakáreň. Pretože naozaj neviete, čo za tými dverami máte. Môže sa tam naozaj skrývať dieťa so soplíkom, ale napríklad aj dieťa s meningitídou. A vy potrebujete vidieť práve v určitom čase dieťa s tou meningitídou a to dieťa s tým soplíkom môže počkať,“ uviedla hlavná odborníčka MZ SR pre primárnu pediatriu Elena Prokopová.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Martin Palkovič.
Domov
Zdieľať
Diskusia