Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
14. marca 2024, 21:31
Čas čítania 0:47

Prezidentka Čaputová vidí za návrhom na zrušenie RTVS snahu o jej politické ovládnutie

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Prezidentka SR Zuzana Čaputová nesúhlasí so znením navrhovaného zákona o Slovenskej televízii a rozhlase.

Neexistuje žiaden reálny dôvod na zrušenie RTVS okrem jediného, a to je snaha o jej politické ovládnutie a s tým nemožno súhlasiť. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla v reakcii na navrhovaný zákon o Slovenskej televízii a rozhlase.


Návrh zákona z dielne ministerstva kultúry vyjadruje podľa prezidentky nepochopenie pojmu verejnoprávnosť. „Ide aj o nepochopenie civilizačného priestoru, v ktorom sme sa po páde totality rozhodli fungovať a ktorého súčasťou sú aj silné a nezávislé verejnoprávne médiá,“ zdôraznila hlava štátu.

13. marca 2024, 21:01 Čas čítania 1:18 Európska komisia sleduje kroky Ficovej vlády zamerané na médiá. Podpredsedníčka EK sa chce rozprávať so Šimkovičovou Európska komisia sleduje kroky Ficovej vlády zamerané na médiá. Podpredsedníčka EK sa chce rozprávať so Šimkovičovou

Legislatívne zmeny

Predstavitelia Ministerstva kultúry (MK) SR a predseda koaličnej SNS Andrej Danko na štvrtkovej tlačovej konferencii uviedli, že dôvodom na zmeny vo fungovaní Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) je potreba posilnenia jej finančnej stability, ako aj fakt, že inštitúcia nedokázala po rokoch fungovania svojím obsahom a činnosťou preukázať, že je skutočne verejnoprávna.

Legislatívnymi zmenami nechce MK dosiahnuť žiadne zoštátnenie telerozhlasu, zdôraznil generálny tajomník služobného úradu MK Lukáš Machala.


Návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase predložil rezort kultúry do skráteného medzirezortného pripomienkového konania. Súčasná inštitúcia Rozhlas a televízia Slovenska by sa nemala formálne rozdeliť. Okrem iného má vzniknúť programová rada, ktorej väčšinu volí Národná rada SR. Opätovne sa má zaviesť inštitút zmluvy so štátom, ktorou sa dopĺňa financovanie.

RTVS.
RTVS. Zdroj: TASR/Michal Svítok
Domov
Zdieľať
Diskusia