Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
22. marca 2024, 7:58
Čas čítania 0:51

Na internete sa šíri vírus, ktorý ohrozuje počítače s Windowsom. Špehuje používateľov cez kamery a vytvára audiozáznamy

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Vírus Rescoms je aktuálne tretím najrozšírenejším v Českej republike.

Nebezpečný špionážny vírus, ktorý sa už mesiace šíri po internete, dokáže nahrávať používateľa cez počítač bez jeho vedomia. Špionážny trójsky kôň je hrozbou pre zariadenia s operačným systémom Windows, informujú novinky.cz.

„Trójsky kôň Rescoms je ďalším typom škodlivého kódu, ktorý útočníci využívajú na narušenie nášho súkromia a odcudzenie osobných údajov,“ varoval Martin Jirkal, vedúci analytického tímu v pražskej pobočke Esetu.

Útočník môže v zariadení zaznamenávať stláčanie tlačidiel, zhotovovať snímky obrazovky či ovládať myš a klávesnicu. Charakteristickým znakom, podľa ktorého vírus rozpoznáš, je koncovka súboru „x.exe“ alebo „459120568.exe“. 

„Útočníci ho využívajú aj na krádeže uložených hesiel a obsahu histórie prezerania. Nie je to však všetko, Rescoms dokáže vytvárať aj audio- a videonahrávky prostredníctvom mikrofónu a webkamery alebo sťahovať a spúšťať ľubovoľné súbory,“ varoval Jirkal.

V Česku patrí medzi najrozšírenejšie vírusy

Vírus je aktuálne tretím najrozšírenejším škodlivým kódom v Českej republike. Na internete sa najčastejšie šíri prostredníctvom spamových kampaní. V niektorých prípadoch ide o zložitejšie útoky.

5. mája 2024, 12:00 Čas čítania 4:14 Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky

„Hoci je na internete dostupný na stiahnutie ako komerčný nástroj, ktorý útočníci vydávajú za softvér na vzdialenú správu systému Windows, je to malware s množstvom funkcií na odcudzenie dát a odpočúvanie obetí,“ dodal Jirkal.

Používatelia sa pred ním vedia brániť obozretnosťou pri práci s elektronickou poštou. Pozor by si mali dávať na e-maily z neznámej adresy a neotvárať odkazy ani prílohy, ktoré nepoznajú.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Jetbrains
Domov
Zdieľať
Diskusia