Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
22. marca 2024 o 7:58
Čas čítania 0:51

Na internete sa šíri vírus, ktorý ohrozuje počítače s Windowsom. Špehuje používateľov cez kamery a vytvára audiozáznamy

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Vírus Rescoms je aktuálne tretím najrozšírenejším v Českej republike.

Nebezpečný špionážny vírus, ktorý sa už mesiace šíri po internete, dokáže nahrávať používateľa cez počítač bez jeho vedomia. Špionážny trójsky kôň je hrozbou pre zariadenia s operačným systémom Windows, informujú novinky.cz.

„Trójsky kôň Rescoms je ďalším typom škodlivého kódu, ktorý útočníci využívajú na narušenie nášho súkromia a odcudzenie osobných údajov,“ varoval Martin Jirkal, vedúci analytického tímu v pražskej pobočke Esetu.

Útočník môže v zariadení zaznamenávať stláčanie tlačidiel, zhotovovať snímky obrazovky či ovládať myš a klávesnicu. Charakteristickým znakom, podľa ktorého vírus rozpoznáš, je koncovka súboru „x.exe“ alebo „459120568.exe“. 

„Útočníci ho využívajú aj na krádeže uložených hesiel a obsahu histórie prezerania. Nie je to však všetko, Rescoms dokáže vytvárať aj audio- a videonahrávky prostredníctvom mikrofónu a webkamery alebo sťahovať a spúšťať ľubovoľné súbory,“ varoval Jirkal.

V Česku patrí medzi najrozšírenejšie vírusy

Vírus je aktuálne tretím najrozšírenejším škodlivým kódom v Českej republike. Na internete sa najčastejšie šíri prostredníctvom spamových kampaní. V niektorých prípadoch ide o zložitejšie útoky.

12. júla 2024 o 10:30 Čas čítania 5:39 Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár

„Hoci je na internete dostupný na stiahnutie ako komerčný nástroj, ktorý útočníci vydávajú za softvér na vzdialenú správu systému Windows, je to malware s množstvom funkcií na odcudzenie dát a odpočúvanie obetí,“ dodal Jirkal.

Používatelia sa pred ním vedia brániť obozretnosťou pri práci s elektronickou poštou. Pozor by si mali dávať na e-maily z neznámej adresy a neotvárať odkazy ani prílohy, ktoré nepoznajú.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Jetbrains
Domov
Zdieľať
Diskusia