Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
31. marca 2024, 13:35
Čas čítania 1:21

Branie úverov sa spomalilo, teraz môže dôjsť k dôležitému obratu. Dobré správy pre Slovákov, toto očakávajú analytici do budúcna

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Zlepšenie dostupnosti hypoték a postupné obnovenie rastu úverov v domácnostiach?

Sprísnenie menovej politiky Európskej centrálnej banky (ECB) v uplynulom období výrazne spomalilo rast úverov v eurozóne. Výška úrokov určuje, ako draho si požičiavajú ľudia aj firmy, a ovplyvňuje tak ich investičné a spotrebiteľské rozhodnutia. Nové údaje naznačujú, že spomalenie brania úverov sa zastavilo. To môže naznačovať postupný obrat k opätovnému rastu. Poukázali na to v aktuálnom vydaní publikácie Frankfurtské hárky analytici Národnej banky Slovenska (NBS).

„Historicky najrýchlejšie zvyšovanie úrokových sadzieb sa zákonite premietlo do rastu úrokov na pôžičkách pre firmy a domácnosti. Drahšie úvery viedli k odkladaniu spotreby a investícií a tým k nižšiemu záujmu o pôžičky. Dôsledkom bolo výrazné spomalenie, resp. až zastavenie úverovania,“ vysvetlili analytici.

Firmy a branie úverov

Najnovšie dáta však naznačujú, že rast úverov pre firmy v eurozóne sa v novembri minulého roka zmenil z klesajúceho na obdobie stabilného, aj keď nízkeho rastu. Dlhodobejšie obmedzenie investícií by totiž mohlo negatívne ovplyvniť vyhliadky rozvoja podnikov. „Preto podniky zvažujú realizovať niektoré nevyhnutné investície aj v prostredí relatívne vysokých úrokových mier. Navyše, očakávania ich budúceho poklesu sú dôvodom, že tlmiaci vplyv výšky úrokových sadzieb na ochotu firiem požičať si odznieva,“ priblížili odborníci.

Domácnosti a branie úverov

Úvery domácnostiam ukazujú podľa nich zatiaľ len prvé náznaky prechodu na stabilný rast. „Po výraznom útlme sa úverovanie domácností vo väčšine krajín eurozóny aj naďalej medziročne spomaľuje. Mierne nárasty nových úverov v posledných mesiacoch však naznačujú, že aj úverovanie domácností by sa mohlo začať pomaly stabilizovať,“ predpokladajú analytici NBS.

23. apríla 2024, 13:00 Čas čítania 1:23 Potrebujete lešenie? Poradíme, ako na to! Potrebujete lešenie? Poradíme, ako na to!

Upozornili, že vývoj úverov domácnostiam je prevažne ovplyvnený hypotékami, pričom dostupnosť tých nových je na najhoršej úrovni od globálnej finančnej krízy. „Očakáva sa však, že pokračujúci nárast príjmov a predpokladaný pokles sadzieb by mal prispieť k určitému zlepšeniu dostupnosti hypoték a postupne obnoviť aj rast úverov domácnostiam,“ avizovali odborníci.


Stabilizácia vo vývoji brania úverov tak podľa nich naznačuje, že by mohla nasledovať fáza zrýchľovania rastu. Aj keď menová politika je v porovnaní s minulosťou podstatne utiahnutejšia, jej dosah by nemal byť väčší, ako je potrebné. „Zároveň však skutočnosť, že vidíme zlomový bod, neznamená, že teraz budeme pozorovať výrazné zrýchlenie úverovej aktivity,“ doplnili analytici.

Domov
Zdieľať
Diskusia