Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
4. apríla 2024 o 9:03
Čas čítania 1:15

Slovenská psychiatrická spoločnosť kritizuje Dolinkovú. Rezort zrušil štandardný postup pre starostlivosť o transrodové osoby

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Výbor SPsS kritizuje zrušenie štandardného postupu pri osobách s transsexualizmom.

Psychiatri kritizujú zrušenie štandardného postupu týkajúceho sa osôb s transsexualizmom. Poukazujú na to, že ide o rozhodnutie z iba nemedicínskych dôvodov.

Ministerstvo zdravotníctva SR tak podľa nich neguje spoluprácu s odborníkmi, ktorí sa na postupe podieľali.

Uviedol to Výbor Slovenskej psychiatrickej spoločnosti (SPsS) Slovenskej lekárskej spoločnosti (SLS) vo svojom stanovisku. Výbor chce prehodnotiť zmysel svojej ďalšej spolupráce s rezortom.

„Je veľkým paradoxom, že MZ SR ruší z čisto nemedicínskych dôvodov štandardný postup, s ktorým sa v odbornej rovine plne stotožňuje. Situácia, keď odborná klinická prax podlieha rozhodnutiam na základe zástupných dôvodov, vytvára nebezpečný precedens s ďalekosiahlymi dôsledkami. Týmto rozhodnutím ministerstvo neguje dlhoročnú spoluprácu s odbornými spoločnosťami a odborníkmi, ktorí sa podieľali na vypracovaní štandardného postupu práve na základe jeho požiadavky,“ skonštatoval výbor.

Podotkol, že rozhodnutie ich stavia do situácie, keď musia prehodnotiť charakter a zmysel ďalšej bilaterálnej spolupráce. „Pokiaľ odbornosť, skúsenosti a vedomosti nie sú od nás požadovaným vkladom a nie sú brané do úvahy, nevidíme ako výbor SPsS SLS priestor na ďalšiu zmysluplnú spoluprácu s MZ SR,“ uviedol. Verí, že rezort nájde spôsob riešenia medzirezortných problémov bez potreby rušenia odborných postupov reflektujúcich medicínu založenú na dôkazoch v záujme poskytovania zdravotnej starostlivosti de lege artis.

21. apríla 2022 o 17:16 Čas čítania 0:56 Ministerstvo zdravotníctva prijalo prelomové usmernenie k právnej zmene pohlavia, povinným kastráciám je koniec Ministerstvo zdravotníctva prijalo prelomové usmernenie k právnej zmene pohlavia, povinným kastráciám je koniec

Prijatie postupu vraj nebolo komunikované

Štandardný postup pre diagnostiku a komplexný manažment zdravotnej starostlivosti o dospelú osobu s transsexualizmom je zrušený od stredy. Rezort to odôvodnil okrem iného aj tým, že vec má aj etický a celospoločenský dosah. Prijatie postupu nebolo podľa neho spoločnosti dostatočne komunikované.

Zrušenie posledného odborného dokumentu považuje občianske združenie Saplinq za nebezpečný hazard so životmi transrodových ľudí. Združenie považuje tento krok len niekoľko dní pred prezidentskými voľbami za kupčenie s politickou podporou. Ministerstvo zdravotníctva by malo podľa neho urýchlene obnoviť platnosť diagnostických štandardov aj odborného usmernenia alebo zabezpečiť urgentné vypracovanie nových.

„Ak tak neurobí, ohrozuje tým dostupnosť život zachraňujúcej zdravotnej starostlivosti, čo môže mať vážne následky pre fyzické i duševné zdravie transrodových ľudí,“ uvádza združenie.

Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková.
Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Domov
Zdieľať
Diskusia