Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
22. apríla 2024, 17:16
Čas čítania 0:42

Svet zbrojí čoraz viac. Výdavky na armádu vlani stúpli na 2,44 bilióna dolárov

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Globálne vojenské výdavky dosiahli vlani rekord.

Globálne výdavky na zbrojenie dosiahli vlani 2,44 bilióna dolárov. Ide o nový rekord, uviedol v pondelok vo svojej správe Štokholmský medzinárodný inštitút pre mierový výskum (SIPRI). 

V porovnaní s rokom 2022 ide o 6,8 % zvýšenie. SIPRI uviedol, že je to najväčší medziročný nárast od roku 2009. „Tento bezprecedentný nárast v zbrojných výdavkoch je priamou odpoveďou na globálne zhoršenie situácie v oblasti mieru a bezpečnosti,“ povedal Nan Tian zo SIPRI. Svoje výdavky výrazne navýšilo 10 krajín, ktoré na oblasť zbrojenia míňajú najviac.

Lorenzo Scarazzato zo SIPRI pre agentúru DPA doplnil, že svoje výdavky zvýšili všetky regióny, ktoré tento inštitút sleduje. Myslí si, že krajiny si uvedomujú napätie a nestabilitu, a preto namiesto úsilia o diplomatické prostriedky navyšujú výdavky na zbrojenie. K zvýšeniu výdavkov na zbrojenie v Európe prispela najmä ruská invázia na Ukrajinu.

17. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 0:39 REBRÍČEK: Toto sú najmocnejšie armády sveta, umiestnenie Slovenska prekvapí. Oproti minulému roku sme si pohoršili REBRÍČEK: Toto sú najmocnejšie armády sveta, umiestnenie Slovenska prekvapí. Oproti minulému roku sme si pohoršili

Z EÚ do zbrojenia najviac investovalo Nemecko

V roku 2023 vynaložili najviac na oblasť armády Spojené štáty. Investovali až 916 miliardy dolárov. Na druhom mieste bola Čína s 296 miliardami dolárov nasledovaná Ruskom, Indiou a Saudskou Arábiou. Na šiestej priečke bolo Spojené kráľovstvo a siedma patrila Nemecku.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: x
Domov
Zdieľať
Diskusia