Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
6. mája 2024, 12:17
Čas čítania 0:35

Ďalší problém klimatickej zmeny: jedovaté hady začnú vo veľkom migrovať do nových krajín

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Do nových krajín sa presunie približnej 209 druhov jedovatých hadov.

Vedci spozorovali, že jedovaté hady začali masovo migrovať do susedných štátov. Dôvodom je výrazná zmena klímy, v dôsledku ktorej sa hady dostanú do krajín, v ktorých sa v minulosti nevyskytovali, informuje The Guardian

Odborný časopis Lancet Planetary Health publikoval štúdiu, ktorá predpovedá, že najviac jedovatých hadov sa zo susedných horúcich krajín presunie do Nepálu, Nigeru, Namíbie, Číny a Barmy.

Do krajín sa môže do roku 2070 presunúť až 209 druhov jedovatých hadov. Najohrozenejší budú najmä ľudia v stredne a nízkopríjmových krajinách Afriky a v južnej a juhovýchodnej  Ázii. Územie mnohých hadov bude do roku 2070 menej rozšírené. Niektoré jedovaté zmije však, naopak, zväčšia svoje prirodzené prostredie o 250 %. Hady sa tak prispôsobia neustálemu zväčšovaniu poľnohospodárskej pôdy.

4. mája 2024, 10:28 Čas čítania 0:32 Obľúbenú dovolenkovú lokalitu Chorvátska zamorili jedovaté hady. Pohrýzli už štyroch ľudí, miestni majú obavy Obľúbenú dovolenkovú lokalitu Chorvátska zamorili jedovaté hady. Pohrýzli už štyroch ľudí, miestni majú obavy

„Náš výskum ukazuje, že keď sa jedovaté hady začnú objavovať na nových miestach, je to varovný signál, aby sme začali premýšľať o tom, ako môžeme seba a svoje životné prostredie chrániť,“ dodali autori štúdie.

krajta had
Zdroj: Unsplash/David Clode/na voľné použitie
Domov
Zdieľať
Diskusia