Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR Aneta Gospičová
30. mája 2024 o 14:19
Čas čítania 0:47

KĽDR poslala do Južnej Kórey špeciálne balóny. Naplnili ich letákmi a odpadkami

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Na území Južnej Kórey pristálo v stredu ráno niekoľko desiatok balónov, ktoré boli naplnené odpadkami a letákmi.

  • Severná Kórea poslala v stredu na územie Južnej Kórey 150 balónov, ktoré boli naplnené letákmi či odpadkami.
  • KĽDR varovala pred odvetnými akciami za údajné vypustenie letákov namierených proti Pchjongjangu juhokórejskými aktivistami.
  • Prvé balóny zaznamenali v pohraničných oblastiach provincií Kjonggi a Kangwon.

Prečo je to dôležité: Posielanie balónov cez hranice je provokáciou, ktorá môže zvyšovať napätie medzi oboma krajinami. Takéto činy môžu viesť k eskalácii konfliktov a zvýšenému vojenskému napätiu v oblasti.

Širší kontext: Severokórejskí prebehlíci v Južnej Kórei a konzervatívni aktivisti už roky posielajú letáky do KĽDR prostredníctvom balónov, aby povzbudili tamojších obyvateľov na prípadné povstanie proti režimu v Pchjongjangu.


KĽDR sa proti tejto propagandistickej kampani ohradila v obave, že prílev informácií zvonka by mohol predstavovať hrozbu pre jej vodcu Kim Čong-una. Severná Kórea opakovane vyzvala na ukončenie letákovej kampane. Táto otázka je už dlho zdrojom napätia medzi oboma krajinami.

Keď chceš vedieť viac, prečítaj si tieto články:

30. apríla 2024 o 7:09 Čas čítania 1:16 Na ukrajinský Charkov v januári dopadla raketa z KĽDR, tvrdia odborníci z OSN. Ide o porušenie prísneho zákona Na ukrajinský Charkov v januári dopadla raketa z KĽDR, tvrdia odborníci z OSN. Ide o porušenie prísneho zákona
25. apríla 2024 o 18:18 Čas čítania 1:04 FOTO: Satelitná snímka odhalila, že Čína poskytuje Rusku prístav pre loď prevážajúcu zbrane z KĽDR FOTO: Satelitná snímka odhalila, že Čína poskytuje Rusku prístav pre loď prevážajúcu zbrane z KĽDR
8. marca 2024 o 12:38 Čas čítania 0:55 KĽDR začala rozsiahle testy delostrelectva. Nasadila jednotku, ktorá by vraj vedela zasiahnuť hlavné mesto Južnej Kórey KĽDR začala rozsiahle testy delostrelectva. Nasadila jednotku, ktorá by vraj vedela zasiahnuť hlavné mesto Južnej Kórey
Domov
Zdieľať
Diskusia