Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
7. júna 2024 o 19:40
Čas čítania 0:50

V Chorvátsku majú problémy s agresívnymi vranami. Útočia na turistov aj domácich

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Čo sa deje: V Chorvátsku majú problém s agresívnymi vranami. Za ich správaním bude pravdepodobne ročné obdobie.

  • Na domácich, ale aj turistov v chorvátskom Splite útočia agresívne vrany. Situácia je aktuálne najhoršia vo štvrti Sućidar. Niektorí domáci sa boja vychádzať z domu. Podobné problémy zažili aj minulý rok, informuje Danas.
  • Podľa odborníkov sa vrany správajú agresívne v súvislosti s ročným obdobím, keď sa im liahnu mláďatá. 
  • Problémy s agresívnymi vtákmi majú aj v hlavnom meste Záhreb.

Prečo je to dôležité: Riešenie situácie s agresívnymi vranami je dôležité nielen pre bezpečnosť a zdravie obyvateľov a turistov, ale aj kvôli udržaniu pozitívneho obrazu mesta a podpore jeho ekonomiky a ekologickej rovnováhy.

Citát: „Najdôležitejšie, rovnako ako pri stretnutí s akýmkoľvek zvieraťom, je zachovať pokoj, pozerať sa smerom, z ktorého vrana prilieta, a snažiť sa od nej odísť bez akéhokoľvek náznaku paniky,“ povedala ornitologička Iva Šoštarič.

Širší kontext: Nedávno objavili na chorvátskej Istrii pri ostrove Ceja sedem najjedovatejších rýb na svete. Človek by mohol v prípade ich konzumácie okamžite zomrieť. Rybárom sa podarilo vyloviť jedného štvorzubca striebropáseho v zátoke Medulin. 

22. augusta 2024 o 9:30 Čas čítania 5:51 Bola som na dovolenke pri mori v Poľsku: Nájdeš tam viac, ako gýčové stánky a smrad spáleného oleja? (Reportáž) Bola som na dovolenke pri mori v Poľsku: Nájdeš tam viac, ako gýčové stánky a smrad spáleného oleja? (Reportáž)

Krajina má problémy aj s premnožením jedovatých hadov. Na juhu krajiny, kde mnohí Slováci trávia svoje letné dovolenky, had pohrýzol už štyroch ľudí. Miestnych situácia znepokojuje a odborníci už začali vyzývať na opatrnosť. Hady sa vyskytujú najmä na poliach.

Keď chceš vedieť viac, tak si prečítaj tieto články:

9. mája 2024 o 10:26 Čas čítania 0:17 Slovenskí dovolenkári majú dôvod na radosť: Chorvátsko už tento rok chystá veľkú zmenu na diaľniciach Slovenskí dovolenkári majú dôvod na radosť: Chorvátsko už tento rok chystá veľkú zmenu na diaľniciach
25. mája 2024 o 18:07 Čas čítania 0:27 V prímorskom chorvátskom meste sa otrávilo viacero ľudí. Voda z vodovodu bola kontaminovaná fekáliami V prímorskom chorvátskom meste sa otrávilo viacero ľudí. Voda z vodovodu bola kontaminovaná fekáliami
24. mája 2024 o 19:33 Čas čítania 0:22 Výkaly opäť znečisťujú chorvátske pláže. Škvrny na mori sú veľké aj 150 metrov Výkaly opäť znečisťujú chorvátske pláže. Škvrny na mori sú veľké aj 150 metrov
Domov
Zdieľať
Diskusia