Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
11. júna 2024 o 7:18
Čas čítania 0:35

Poslanec KDH predkladá novelu pre lekárov, ktorá predĺži výpovednú lehotu. Zvalila sa na neho vlna kritiky

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Odborári bratislavskej štátnej záchranky odmietli návrh k novele o Zákonníku práce od Petra Stachuru (KDH).

  • Poslanec Peter Stachura (KDH) v novele predloženej do NR SR navrhuje predĺženie výpovednej lehoty lekárom, sestrám a pôrodným asistentkám, pokiaľ by dali výpoveď z pracovného pomeru.
  • Tá by sa mala v závislosti od dĺžky trvania pracovného pomeru pohybovať od štandardných dvoch mesiacov až do pol roka. 
  • Odborári považujú návrh za diskriminačný a zameraný výhradne na tri zdravotnícke profesie. 

Prečo je to dôležité: Nedostatok zdravotníckeho personálu je na Slovensku dlhodobý problém. Záujem o prácu v zdravotníctve upadá a stárnucich zamestnancov nemá kto nahradiť. Podľa odborárov je dôležité riešiť nedostatok personálu iným, efektívnejším spôsobom. 

Citát: „Predkladatelia by sa mali zamyslieť nad tým, ako motivovať občanov študovať zdravotnícke odbory a následne pracovať v zdravotníctve, nie hádzať už pracujúcemu personálu polená pod nohy,“ dodali odborári. 

Širší kontext: Odborári žiadajú, aby boli zmeny komunikované s odbornou verejnosťou a so zástupcami zamestnancov a neobsahovali prvky diskriminácie na základe výkonu povolania a etické konflikty.

Domov
Zdieľať
Diskusia