Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vincenc Novák
6. augusta 2024 o 18:55
Čas čítania 0:32

Jedna z destinácií v Chorvátsku sa pridáva k protestom proti turistom. Domáci podpisujú petíciu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

V posledných týždňoch niektoré európske letoviská zasiahli vlny protestov proti masovému turizmu, ktorý je zdrojom mnohých problémov. K španielskemu mestu Palma de Mallorca a talianskym Benátkam sa teraz pridalo aj chorvátske mesto Split.

Obyvatelia Splitu spustili petíciu, ktorá má prinútiť štát, aby potlačil nájazdy turistov. Ľudia sú znepokojení najmä fenoménom posledných rokov, keď sa turisti sťahujú z tradičných hotelových izieb do apartmánov v bežných domoch. Výzvu za dva dni podpísalo približne 1 500 ľudí, informuje server Novinky.cz.

Petícia je namierená aj proti večierkom, hluku, konzumácii alkoholu a všadeprítomnej nahote. „Bežní nájomníci v obytných domoch sú nútení počas leta kvôli nekonečným večierkom v bytoch prenajímaných turistom opúšťať svoje domovy, aby sa vyspali,“ uviedla pre chorvátsky denník Dnevnik.hr Žaklina Jurić, jedna z podporovateliek petície.

Tonči Glavina, chorvátsky minister cestovného ruchu a športu, na výzvu reagoval slovami, že rozhodnutie závisí od samotného mestského zastupiteľstva, ktoré môže ubytovacie služby v obytných domoch úplne zakázať. „Mesto môže prijať takéto rozhodnutie,“ povedal Glavina.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež tieto články: 

5. augusta 2024 o 14:20 Čas čítania 0:34 Ďalší Slováci zostali visieť na letisku a prišli o peniaze. Nechali sa oklamať falošnou cestovnou kanceláriou Ďalší Slováci zostali visieť na letisku a prišli o peniaze. Nechali sa oklamať falošnou cestovnou kanceláriou
2. augusta 2024 o 19:46 Čas čítania 0:26 Wizz Air poteší novou linkou mnohých dovolenkárov. Z Budapešti môžeš až trikrát týždenne letieť na nádherné talianske pobrežie Wizz Air poteší novou linkou mnohých dovolenkárov. Z Budapešti môžeš až trikrát týždenne letieť na nádherné talianske pobrežie
1. augusta 2024 o 11:17 Čas čítania 0:41 Ministerstvo zahraničných vecí upozorňuje slovenských dovolenkárov pred vycestovaním do Chorvátska. Kde si treba dávať pozor? Ministerstvo zahraničných vecí upozorňuje slovenských dovolenkárov pred vycestovaním do Chorvátska. Kde si treba dávať pozor?
Domov
Zdieľať
Diskusia