Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
21. augusta 2024 o 10:58
Čas čítania 1:21

Na budove českého úradu vlády vyvesili nápis „Běž domů, Ivane!“. Pripomínajú si tým udalosti z 1968, ale aj agresiu na Ukrajine

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Dnes si Slováci a Česi pripomínajú vpád vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v roku 1968.

  • Na budove českého úradu vlády svieti od utorkového večera nápis „Běž domů, Ivane!“. Ide o súčasť kampane odboru strategickej komunikácie štátu, ktorej cieľom je pripomenúť si výročie vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v roku 1968 a tiež ruskú agresiu na Ukrajine.
  • Stovky ľudí si podľa stanice ČT24 tieto udalosti pripomenuli aj pri ruskom veľvyslanectve v Prahe. Okrem pripomienky výročia začiatku okupácie vyjadrili solidaritu Ukrajine, ktorú pred dva a pol rokom napadlo Rusko.
  • Podľa stanice ČT24 poslali zástupcom Ruskej federácie symbolický tichý odkaz zapálením prskaviek.

Prečo je to dôležité: Spojenie historickej udalosti z roku 1968 s aktuálnou situáciou na Ukrajine, ktorá je od roku 2022 terčom ruskej agresie, podčiarkuje paralely medzi minulými a súčasnými rokmi. Česká vláda a verejnosť týmto spôsobom vyjadrujú svoju podporu Ukrajine a odmietajú ruské vojenské a politické zásahy.

Citát„Invázia bola formačnou skúsenosťou pre každého občana Československa a na ďalšie desiatky rokov normalizácie hlboko ovplyvnila celú spoločnosť... Vpád cudzích vojsk ukazuje, aká krehká je sloboda. Najmä, ak je podmieňovaná zahraničným agresívnym režimom,“ vysvetlil vládny koordinátor strategickej komunikácie štátu Otakar Foltýn, prečo si práve túto udalosť vybral ako nosnú tému, ktorej sa chce venovať.

Širší kontext: Akciu zorganizovala nezisková organizácia Človek v tiesni, spolok Milión chvíľok pre demokraciu a tiež projekt Pamäť národa.


Projekciou nápisu na budovu úradu vlády neskôr začala tiež kampaň odboru strategickej komunikácie štátu s názvom Môj 68. Projekciu pripravil Nadačný fond pre Ukrajinu, ktorý tiež stojí za projektom Darček pre Putina. Kampaň Môj 68 inváziu sprostredkúva prostredníctvom príbehov konkrétnych ľudí.

14. septembra 2024 o 18:30 Čas čítania 2:02 FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 € FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 €

Úrad vlády vopred avizoval, že o 21.30 h sa na budove Strakovej akadémie objaví nápis: „Choď domov, Ivan! Go home, Russia!“. Má tam svietiť do skorých ranných hodín nasledujúceho dňa. Na sociálnych sieťach by sa potom mali objaviť videá a ďalšie príspevky. K akcii sa budú môcť pripojiť aj ďalšie verejné inštitúcie a prostredníctvom hashtagu #muj68 môže svoje príbehy zdieľať aj verejnosť.

Prečítaj si aj tieto články:

16. augusta 2024 o 12:15 Čas čítania 0:54 „Svet je na pokraji tretej svetovej vojny,“ tvrdí ruský poslanec. Rozhorčuje sa nad tým, že Ukrajina prenikla na ruské územie „Svet je na pokraji tretej svetovej vojny,“ tvrdí ruský poslanec. Rozhorčuje sa nad tým, že Ukrajina prenikla na ruské územie
17. augusta 2024 o 11:30 Čas čítania 1:12 Rusko sa pripravuje na „desaťročia“ trvajúce sankcie Západu. Očakávajú, že neskončia ani po uzavretí mieru Rusko sa pripravuje na „desaťročia“ trvajúce sankcie Západu. Očakávajú, že neskončia ani po uzavretí mieru
20. augusta 2024 o 15:08 Čas čítania 0:32 VIDEO: Nahý Rus pod vplyvom sa snažil znásilniť kravu. Tá sa bránila a nabrala ho na rohy VIDEO: Nahý Rus pod vplyvom sa snažil znásilniť kravu. Tá sa bránila a nabrala ho na rohy
Domov
Zdieľať
Diskusia