Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
28. augusta 2024 o 7:20
Čas čítania 1:03

Mestá a obce Slovenska dostali od štátu výrazne menej peňazí. Starostovia požičiavajú peniaze, aby mali na mzdy

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Samosprávy uvádzajú, že finančné problémy začali už za vlády Igora Matoviča.

  • Zástupcovia miest, obcí a krajov chcú rokovať so štátom o finančnej pomoci, keďže tento rok dostávajú z daní z príjmov menej, než očakávali.
  • Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik uviedol, že za prvých 7 mesiacov tohto roka dostali miestne samosprávy o 84 miliónov eur menej.
  • Predseda združenia SK8 Jozef Viskupič upozornil, že kraje zaznamenali výpadok približne 36 miliónov eur. Celkovo mali samosprávy tento rok dostať zhruba 3,9 miliardy eur. Božik varoval, že niektorí starostovia musia požičiavať svojim obciam na zabezpečenie miezd, čo môže viesť k zhoršeniu služieb pre občanov, uvádza Denník E.

Prečo je to dôležité: Nedostatok financií v samosprávach môže priamo ovplyvniť kvalitu služieb pre občanov. Financovanie miest, obcí a krajov má zásadný vplyv na každodenný život ľudí.

Širší kontext: Samosprávy uviedli, že pracujú na návrhu reformy financovania, ktorý plánujú zverejniť na budúci rok. Diskutujú o takzvanom daňovom mixe, ktorý by mal zabezpečiť, že obce, mestá a župy budú dostávať financie z viacerých daní, nielen z jedného hlavného zdroja. Detaily tohto návrhu zatiaľ nezverejnili.

10. septembra 2024 o 18:20 Čas čítania 2:34 Radikalizovali aj vraha zo Zámockej, v USA zadržali lídrov Terrorgram Collective Radikalizovali aj vraha zo Zámockej, v USA zadržali lídrov Terrorgram Collective

Už v minulosti mali mestá a obce problémy kvôli tomu, že ešte vláda Igora Matoviča zaviedla vyšší daňový bonus na deti. To znamenalo, že im zostalo menej peňazí. Aj keď im vláda časť peňazí nahradila tým, že im poslala viac z daní od firiem, tento rok to nestačilo.

Budúci rok očakávajú, že peňazí bude ešte menej, pretože sa zníži daňový bonus a prestanú prichádzať mimoriadne peniaze z daní firiem. To všetko môže spôsobiť, že mestá a obce budú mať problém zabezpečiť potrebné služby pre ľudí.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež tieto články: 

27. augusta 2024 o 15:23 Čas čítania 0:31 Vyhlásenie Pellegriniho a Fica: Podpíšu dokument o jednotnej zahraničnej politike, spor o post podpredsedu pokračuje Vyhlásenie Pellegriniho a Fica: Podpíšu dokument o jednotnej zahraničnej politike, spor o post podpredsedu pokračuje
27. augusta 2024 o 10:57 Čas čítania 0:44 Matúš Šutaj Eštok si platil reklamu na dezinformačných kanáloch Telegramu. Inzeroval aj na účte Ľuboša Blahu a Smeru-SD Matúš Šutaj Eštok si platil reklamu na dezinformačných kanáloch Telegramu. Inzeroval aj na účte Ľuboša Blahu a Smeru-SD
27. augusta 2024 o 9:40 Čas čítania 0:47 SNS chce zakázať školám „hovoriť o LGBTI+“. V prípade porušenia hrozia až 30-tisícovou pokutou SNS chce zakázať školám „hovoriť o LGBTI+“. V prípade porušenia hrozia až 30-tisícovou pokutou
Domov
Zdieľať
Diskusia