Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
2. septembra 2024 o 17:58
Čas čítania 0:47

Počiatka obvinili v kauze Tiposu, Slovensko v nej takmer prišlo o milióny. Prípad by však mohol byť pre Trestný zákon premlčaný

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ján Počiatek pre kauzu loboval aj u Dobroslava Trnku.

  • Bývalého ministra financií Jána Počiatka obvinili z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku, informuje denník SME.
  • Dôvodom je stará kauza, keď v roku 2008 vyplatila spoločnosť Tipos 13 miliónov eur cyperskej schránkovej firme Lemikon, ktorá voči nej vlastnila pohľadávku.
  • Prípad by však už kvôli novele Trestného zákona mohol byť premlčaný.

Citát: „Dozor v tejto veci aktuálne po zániku UŠP vykonáva prokurátor Krajskej prokuratúry Žilina. Predmetná vec je v prípravnom konaní, ktoré je neverejné, preto sa v súčasnosti nebudeme k nej vyjadrovať,“ povedal pre Aktuality.sk prokurátor žilinskej krajskej prokuratúry Martin Kokles.

Širší kontext: Ján Počiatek rozhodol o tom, že Tipos Lemikonu milióny eur vyplatí, a to napriek tomu, že sa v kauze mohol ešte mimoriadne odvolať. Dôkazom je aj rozhodnutie súdu, ktorý rozhodol v prospech Tiposu a sťažnosť Lemikonu odmietol aj Európsky súd pre ľudské práva.

Portál píše, že Lemikon je jedna z najvážnejších káuz Jána Počiatka. Dokazuje to aj video, ktoré v roku 2019 zverejnil Denník N. Ján Počiatek na nahrávke v kancelárii vtedajšieho generálneho prokurátora Dobroslava Trnku loboval, aby ho generálna prokuratúra kryla v kauze vyplatenia peňazí cyperskej firme.

Prípad po zrušení NAKA však pripadne inému vyšetrovateľovi. Riešiť ho bude nový úrad - Úrad boja proti korupcii.

počiatek
Zdroj: TASR/Michal Svítok
Domov
Zdieľať
Diskusia