Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
4. septembra 2024 o 7:51
Čas čítania 0:59

VIDEO: Vrak lode Titanic sa pomaly rozpadáva. Vedci však našli sochu bohyne Diany

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Na vraku Titanicu sa rozpadla časť zábradlia.

  • Vrak zaoceánskeho parníka Titanic sa vplyvom mikroorganizmov a morských prúdov postupne rozpadá. 
  • V rámci expedície spoločnosti RMS Titanic Inc. dve diaľkovo ovládané ponorky vyhotovili záznamy, podľa ktorých vedci zistili, že na prove lode chýba asi 4,5 metra zábradlia, ktoré skončilo na morskom dne.
  • Expedícia však znovu objavila aj bronzovú sochu bohyne Diany, ktorú na podmorských snímkach nebolo badať od roku 1986. Tentoraz ju na záberoch vidno zreteľne.

Širší kontext: Na dne oceánu skončila tá časť lode, kde sa vo filme Titanic nakrútenom režisérom Jamesom Cameronom odohrala legendárna scéna hlavných hrdinov filmu Rose a Jacka, stvárnených Kate Winsletovou a Leonardom DiCapriom. Ešte v roku 2022, počas poslednej expedície, bolo toto zábradlie na svojom mieste.


Expedícia k vraku parníka bola naplánovaná na takmer tri týždne. Okrem vyhotovenia viac ako dvoch miliónov fotografií vo vysokom rozlíšení sa pomocou najmodernejších zariadení podarilo zmapovať tiež lokalitu a jej sutinové pole. Ďalším krokom bude zdieľať získané materiály s vedcami.

Domov
Zdieľať
Diskusia