Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
17. septembra 2024 o 19:35
Čas čítania 0:46

Európska únia sa môže vydať tromi cestami. Jednou z nich je aj rozpad, priznal bývalý guvernér Európskej centrálnej banky

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Európska únia má tri možnosti - rozpad, paralýzu alebo užšiu integráciu, hovorí taliansky expremiér Mario Draghi.

  • Bývalý guvernér Európskej centrálnej banky a taliansky expremiér Mario Draghi v utorok pred poslancami Európskeho parlamentu v Štrasburgu načrtol svoj plán na zlepšenie konkurencieschopnosti Európy a upozornil, že EÚ hrozí rozpad alebo paralýza, pričom alternatívou je užšia integrácia. 
  •  Draghi uviedol, že Únia sa musí zamerať na tri kľúčové otázky: preklenutie priepasti v oblasti inovácií v porovnaní s USA a Čínou; vypracovanie spoločného plánu na prepojenie cieľa dekarbonizácie so zvýšenou konkurencieschopnosťou; a posilnenie bezpečnosti Európy a zníženie jej závislosti od zahraničných ekonomických mocností.
  • Budúcnosť EÚ zhrnul do troch možností: EÚ si musí vybrať medzi rozpadom, paralýzou alebo integráciou.

Širší kontext: Draghi zdôraznil, že agenda konkurencieschopnosti by si vyžadovala ročné financovanie od 750 do 800 miliárd eur na projekty, ktorých ciele už EÚ schválila. Časť týchto peňazí by mohla pochádzať zo súkromných zdrojov, ale časť by bolo potrebné zaistiť verejnými investíciami vrátane nového spoločného dlhu vytvoreného špeciálne na financovanie kľúčových spoločných projektov.

Časť europoslancov sa vyslovila za väčšiu suverenitu a voľnejšie trhy a viacerí zdôraznili, že boj proti zmene klímy podkopáva hospodárstvo EÚ. Iní zákonodarcovia zas poznamenali, že rast je kompatibilný iba s čistými inovatívnymi technológiami a sociálnymi investíciami, ktoré majú občanom pomôcť prispôsobiť ich zručnosti.

11. septembra 2024 o 19:29 Čas čítania 0:31 Slovensko zavedie nový druh hotovosti. Kedy príde táto veľká zmena? Slovensko zavedie nový druh hotovosti. Kedy príde táto veľká zmena?
Domov
Zdieľať
Diskusia