Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR Eva Thonhauserová
dnes 20. septembra 2024 o 12:36
Čas čítania 0:52

Rezort vnútra začal vydávať nové cestovné pasy. Obsahujú aj „symboly našej ľudovej kultúry a národa“

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Na stranách pasu je napríklad lipový kvet v slovenskej trikolóre alebo aj Kriváň.

Ministerstvo vnútra (MV) SR začalo vydávať cestovné pasy s novými dizajnovými a bezpečnostnými prvkami. Dostanú ich občania, ktorí o doklad požiadali najskôr v utorok (17. septembra). Nové pasy predstavili zástupcovia rezortu na piatkovej tlačovej konferencii. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) zároveň deklaroval, že prieťahy vo vydávaní dokladov už rezort neeviduje.

Súčasťou nového cestovného pasu je podľa generálneho riaditeľa sekcie informatiky, telekomunikácií a bezpečnosti MV SR Martina Hrachalu čip novej generácie či mikrotlač. Niektoré prvky sú zároveň viditeľné iba pod UV svetlom. 

Symboly ľudovej kultúry

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok hovorí, že na pasy pridali „symboly našej ľudovej kultúry a národa“. Na stranách pasu je napríklad lipový kvet v trikolóre či Kriváň, ako aj osem krajských miest a pamiatky UNESCO na Slovensku. 


Hrachala si myslí, že falšovanie pasov bude zložitejšie aj vďaka tomu, že každá dvojstrana má vlastný dizajn. Sú na nej vyobrazené všetky krajské mestá a osem slovenských kultúrnych pamiatok zo zoznamu UNESCO. Nový pas podľa neho pripravovali najmä interní zamestnanci rezortu.


Štátny tajomník MV SR Patrik Krauspe dodal, že rezort by chcel v krátkom čase pripraviť aj nový dizajn pre občianske preukazy. Ministerstvo podľa neho v najbližších dňoch očakáva dodanie nových zariadení na personalizáciu dokladov. Linku by chcel rezort inštalovať v bratislavskej Devínskej Novej Vsi. V budúcnosti by k nej malo pribudnúť aj záložné pracovisko v Banskej Bystrici.

Nové cestovné pasy.
Nové cestovné pasy. Zdroj: TASR/Martin Baumann
Nové cestovné pasy.
Nové cestovné pasy. Zdroj: TASR/Martin Baumann
Domov
Zdieľať
Diskusia